Prof.Dr. Ahmet BAĞCI

Prof.Dr. Ahmet BAĞCI

Ülke Tohumculuğumuz ve YÖK (2)

Bölgemizde ve ülkemizde hızla gelişen tohumculuk sektörünün ihtiyacını karşılamak ve bu alanda çalışacak teknik elemanlar yetiştirmek için 2001- 2002 öğretimyılında Yüksekokulumuz bünyesinde Fidancılık, Organik Tarım ve Tohumculuk Programları açılmıştır.

Daha sonra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ülke genelinde birlikteliği sağlamak adına benzer programların isim ve müfredatlarının yeniden belirlenmesi ile program isimleri Fidan Yetiştiriciliği ve Tohumculuk Teknolojisi olarak değiştirilmiştir.

Daha önceki yıllarda Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci alımında bazı değişikliklere gitmesi sonucu Türkiye’deki Yüksekokullarının tamamında özellikle teknik programların tercihinde ciddi düşüşler olmuştur.

Maalesef bu süreçte diğer programlarda olduğu gibi bizim Yüksekokulumuzdaki tarım programlarına da yeterli sayıda öğrenci kayıt yaptırmayınca 2017 yılında Fidan Yetiştiriciliği ve 2019 yılında Tohumculuk Teknolojisi öğrenci alımına kapatılmıştır.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı yeni karara göre, üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırılmıştır.

Yapılan bu değişiklik sonucunda diğer üniversitelere bağlı Yüksekokullardaki Tohumculuk Teknolojileri ve Fidan Yetiştiriciliği programlarına olan talebin arttığı görülmektedir. 2022-23 öğretim yılına kadar sadece 4 Meslek Yüksekokulunda (Mustafa Kemalpaşa MYO (Bursa Uludağ Ü.), Diyarbakır Tarım MYO (Diyarbakır Dicle Ü.), Ödemiş MYO (İzmir Ege Ü.) ve Kızıltepe MYO(Mardin Artuklu Ü.) mevcut olan Tohum Teknolojisi Programlarına ilave olarak 2023-24 öğretim yılında Ceylanpınar MYO (Urfa Harran Ü.)’da Tohumculuk Teknolojisi programı açılmıştır. Bu programlardaki doluluk oranı son 2 yılda %100 olarak gerçekleşmiştir.

Yine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde bulunan Fidan Yetiştiriciliği programlarının 2022 ve 2023 yıllarındaki doluluk oranı %100 olarak gerçekleşmiştir.

Bu sistem değişikliğini dikkate alarak Yüksekokulumuzda açık bulunan fakat öğrenci alımına kapalı olan Tohumculuk Teknolojisi ve Fidan Yetiştiriciliği Programlarına öğrenci alımı için yaptığımız başvurular şu ana kadar maalesef olumlu sonuçlanmamıştır. Bunun yanında sadece Anadolu Üniversitesi AçıköğretimFakültesi’ndemevcut olan ve yeni bir program olarak Tarım Teknolojileri müracaatımızda uygun görülmemiştir.

Tohumculuk Teknolojisi Programında öğretim gören öğrenciler bitki ıslahının melezleme aşaması ve tohumculuğun; tohum üretimi, tohum işlemesi ve hazırlanması ve tohumluk pazarlaması konularında sektörün ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalı ve teorik olarak eğitilmekte ve donanımlı olarak mezun olmaktadırlar.

Fidan Yetiştiriciliği Programında öğretim gören öğrenciler fidan üretimi ve çoğaltımı, meyve bahçe tesisi ve bakımı, budama ve aşılma gibi piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda uygulamalı ve teorik olarak eğitilmektedirler.

Her iki programdan mezun olan öğrencilerimizin önemli bir kısmı sektörde faaliyet gösteren firmalarda çalışmakta ve bir kısmı ise kendi tohumculuk/fidancılık işletmelerini kurmaktadır.

Programa gelen bir kısım öğrencilerde bölgenin tarım yapan ailelerinin çocukları olduğundan, burada aldıkları tarımsal öğretim ile daha kaliteli ve verimli tarım yapmakta ve aile işletmelerine katkı sağlayarak ülke ekonomisine destek olmaktadırlar.

Tohumculuk faaliyeti gösteren özel sektör iyi yetişmiş laboratuvarda, tarlada, serada üretimde ve pazarlamada çalışabilen, iş takibi yapabilen tohumculuk ön lisans mezunlarını öncelikli olarak talep etmektedir.

Gelişen ülke ve bölge tohumculuğumuzun (tohum ve fidan) yetişmiş ara teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bölgedeki genç çiftçilerin eğitilmeleri adına; hali hazırda açık bulunan, yeterli öğretim elemanı ve imkânları mevcut olan Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Teknolojisi ve Fidan Yetiştiriciliği Programlarının öğrenci alımına açılması hem bölge hem de ülke ihtiyaçları açısından son derece gerekli ve önemli olduğunu düşünmekteyiz.

YÖK’ün ülke ve bölge gerçeklerini dikkate alarak bu talebimize olumlu cevap vermesini umut ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof.Dr. Ahmet BAĞCI Arşivi