El Kerim

Esmaül Hüsna da yer alan Allah’ın en güzel sıfatlarından biri de El-Kerim’dir. Biz de bugün El Kerim esması ile ilgili derlediğimiz bilgileri sizinle paylaşacağız.

El-Kerim esmasıyla ilgili merak uyandıran pek çok detay bulunmaktadır. Kur’an-ı Kerim de Vakıa Suresi 77-80.ayetlerde, Alak Suresi 3. ve 5.ayetlerinde, İbrahim Suresi 34.ayetinde ve Furkan Suresi 7 ayetinde El-Kerim esmasına yer verilmiştir. Esmanın hadislerde sıkça geçtiği bilinmektedir.

Arapça “ krm” kökünden gelen “karim” kelimesi “kerim” haline dönüşmüştür. Cömert olan, yüce gönüllü ve kerem sahibi demektir.

Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” anlamını da taşıyor.

Çok cömert, hudutsuz ikram sahibi

Cenab-ı Hak buyuruyor:

"Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;" (Alak, 3)

"Ey insan, 'üstün kerem sahibi' olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir?" (Infitar, 6)

O vaad ettiği zaman sözünü yere getiren, verdiği zaman son derece çok veren, ne kadar verdiğine ve kime verdiğine aldırmayandır.

O'ndan başkasına muhtaç olduğu söylendiğinde razı olmaz. Kendisine sığınan ve gönül vereni boş çevirmez, rahmetine gark eder.

Vesilelere ve şefaatçilere muhtaç bırakmadan doğrudan doğruya kendisine iltica ettirir.

Cenab-ı Hak hiç şüphesiz Kerim'dir; O'nun ikramı hudutsuzdur. Yapacağı ikram karşılıksızdır. İstediğine ikramda bulunur, istediğine bir dirhem vermez olur. Bunu O'na kimse soramaz. Onun için her zaman Allah'ın keremine sığınmamız menfaatimiz icabıdır. O'nun bir keremi de azap edeceği zaman kulunu bağışlamasıdır. Allah bizi o bağışa girenlerden eylesin.

El-Kerim esması, bağışlaması ve lütfu kulları üzerinde çok olan Allah demektir. Tüm sıfatları kullarına bolca dağıtan yalnızca Kerim olan Allah’tır. Hiçbir karşılık olmadan bolca ikramda bulunandır. Kerimi ve lütfu çok ve geniş olan yalnızca Allah’tır. Kullarına her çeşit iyiliği ve güzelliği karşılıksız veren Allah’tır

Cumamız mübarek olsun

Allaha emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi