Popüler diyet önerileri gerçekçi değil

Popüler diyet önerileri gerçekçi değil
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan GÜNGÖR, günümüzde insanlara dayatılan popüler diyet önerilerinin akılcı ve gerçekçi olmadığını savundu.Dengeli...

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan GÜNGÖR, günümüzde insanlara dayatılan popüler diyet önerilerinin akılcı ve gerçekçi olmadığını savundu.

Dengeli beslenmenin her tip gıda maddesinin ölçülü alınması anlamına geldiğini belirten Doç. Dr. Güngör, belirli bir besin tipinden uzaklaştırılıp diğerlerinin fazla alımına teşvik eden diyetlerin yeterince kanıta dayalı olmadığını, vitamin, mineral ve besinsel element eksikliklerine yol açabileceğini, her sağlıklı diyetin belirli ölçüde protein, yağ ve karbonhidrat içermesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Güngör kişisel olarak en önemli diyet önerim, işlenmiş ve paketlenmiş ambalaj gıdalardan ve margarinlerden uzak durulması, doğal ürünler tercih edilmesidir dedi.

Tahıllardan uzaklaşmak doğru değil

Dr. Güngör, tahıl ve tahıl ürünlerinin, vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, nişasta, posa ve diğer besin ögelerini içermesi bakımından besinsel değeri yüksektir. Baklagiller (örneğin mercimek ve fasulye), kuruyemiş, kepekli tahıllar, buğday, pirinç tüketilmesi gereken besin maddeleridir, kepekli tahıllarda bulunan lif sindirimi düzenler, kolo-rektal kanser oranlarını azaltabilir, araştırmalar popüler düşük karbonhidratlı diyetlerin en iyi seçenek olmadığını ortaya koyuyor dedi.

Kilo vermek ya da kilo almamak sağlıklı beslenildiği anlamına gelmez

Günümüzde aşırı kiloların en önemli sorumlusunun fiziksel aktivite azlığı ve hareketsiz yaşam olduğunu belirten Güngör, bu nedenle aşırı kısıtlanmış diyetler ve temel besin ögelerini diyetten çıkarmak yerine, egzersiz ve düzenli fiziksel aktivitenin özendirilmesi gerektiğini, kişiye ve sahip olduğu hastalıklarına özel diyetlerin hekimler ve konusunda uzman diyetisyenler tarafından düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.