Zeliha BÜYÜKCENGİZ

Zeliha BÜYÜKCENGİZ

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖĞRETİM SÜRECİ

Pandemi döneminde nasıl bir öğretim sistemi uygulanacağı henüz belirlenmedi. Bu süreçte 4 çeşit senaryodan söz edilmektedir:

1-) Hepimizin bildiği ve alışık olduğumuz yüz yüze eğitim: Pandemi sebebiyle, bu yıl olmayacak gibi görünüyor. Okul döneminde influenza salgınının başlamasıyla Covid-19 vakalarının da artacağı düşünülüyor. Hastalık okullarda daha fazla bulaşacağı için, diğer yöntemlerin uygulanma ihtimali daha ağır basıyor.

2-) Pandemi ilk başladığında yapıldığı gibi, okulların tamamen kapalı olup, uzaktan eğitim yöntemiyle eğitim öğretime devam edilmesi. Fakat geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde, okullar salgına hazırlıksız yakalandığı için, zorunlu olarak bu sistem uygulanmıştı. Ancak bu sistemde pek çok öğrencinin bilgisayarı ve interneti olmadığı için ve öğretmenlerin uzaktan eğitimle ilgili bilgi ve deneyimi yeterli düzeyde olmadığı için, kazanımların elde edilmesi açısından bu öğretim sistemi gereken verimi sağlamadı.

3-) Üzerinde en çok durulan eğitim sistemi ise, yarı yüz yüze eğitim, yarı online eğitimin uygulanacağı güncel ismiyle “Hibrit Eğitim Modeli”dir. Bu sistemde  haftanın bazı günleri okulda yüz yüze eğitim yapılırken, kalan günler ise evden uzaktan eğitim ile devam edilecek.

Haftada 3 gün, sınıf mevcudunun yarısı, tedbirli bir şekilde okula gidecek. Diğer yarısı ise online olarak derslere evden eşlik edecek. Daha sonraki 3 gün ise tam tersi olacak. Bu şekilde 3+3 yapılırsa cumartesi günü de eğitim öğretim devam edecek.

Öğrenciler okullarında derslerini dinledikten sonra verilen proje ve ödevlerle konuyu evlerinde pekiştirecek. Öğretmenler sürecin her aşamasında öğrencileriyle iletişim halinde olacak.

4-) Son olarak tasarlanan eğitim öğretim modeli ise; 2+2 yapılarak aradaki günde de okulun dezenfekte edilmesi. Bu plana ilişkin fizibilite çalışmaları başlatıldı. Sınıflar için “seyreltme çalışması” yapılıyor.

Yani pazartesi ve salı günleri ilk grup okula gidecek. Çarşamba günü okul dezenfekte edilecek. Perşembe ve Cuma günleri de diğer grup derslere girecek.

Okulların hiç açılmaması veya açıldıktan sonra tekrar ara verilmesi ihtimaline karşı da tam zamanlı uzaktan eğitim planı çalışılıyor. Çalışmanın içerik planlaması tamamlandı. Öğretmenlerin anlattığı dijital derslerin çekimleri başladı.

Bu içerikler, yüz yüze eğitime geçilse de EBA TV ve EBA uygulaması vasıtasıyla öğrencilere sunulacak. Uzaktan eğitim verilen ikinci dönem boyunca, öğrencilere ölçme değerlendirme yapılmadı. Bu konuda da alternatif bir model arayışı söz konusu. Bu kapsamda, e-sınav merkezlerinin kullanılması da gündemde.

Bu senaryoların hepsi de farklı alternatifler sunuyor. Yeni eğitim öğretim sezonunda, nasıl karar verileceğini birlikte göreceğiz. Bu eğitim öğretim modellerinin her biri ihtimal dahilindedir. Kesin olan şu ki, her konuda, her şey belirsiz bir durumda. Covid-19 salgınıyla yaşama adapte olmak ve bu belirsizlik içerisinde yaşamaya alışmak zorundayız.

Hem öğrenciler, hem öğretmenler, hem de veliler için en iyisinin olacağı, güçlükle karşılaşmadan, sağlıklı bir eğitim öğretim yılını tamamlarız inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeliha BÜYÜKCENGİZ Arşivi