BEYAZ EKMEK

Öncelikle beyaz ekmeğin yada beyaz unun üretimindeki temel amaç tahıl ürününün daha uzun süre saklanmasından başka bir şey değildir.

Yıllarda bu şekilde insanları tüketime zorlayarak beyaz una dayalı bir beslenme modeli ve damak tadı oluşturuldu.

Beyaz unun üretiminde ticari açıdan bir başka avantaj ise bu üründen çok kaliteli! hamur elde edilmesi. Yani beyaz unun hamurlaşması daha kolay ve istenilen şekil veriliyor ve verilen şekil kolay kolay bozulmuyor.

Vücudu sinsi bir şekilde esir alan, göbek yağlanmasına neden olan uzun vadede kronik yorgunluk, baş ağrılarına neden olan beyaz ekmek adeta bir uyuşturucu gibi bağımlılık da yapıyor.

Karbonhidrat bağımlılığı denen bu durum da kişi beyaz ekmeği tükettiği zaman ani bir şeker yükselmesiyle birlikte gelen mutluluk hissetmekte. Ancak bu mutluluk geldiği gibi giden bir mutluluk.

Daha sonra kan şekeri hızla düşüyor ve açlık hissi ile başbaşa kalıyor. Uzun vadede ise bu durum, aşırı kan şekeri dalgalanmalarından kaynaklanan şeker sorunlarına, huzursuzluğa ve depresyona bununla birlikte aşırı kilo alımına neden oluyor.

Beyaz Ekmeğin Glisemik İndeksi Çok Yüksektir

Beyaz ekmek aynı zamanda glisemik indeks değeri çok çok yüksek bir besin. Beyaz ekmeğin GI (Glisemiks İndeks ) değeri 87 civarında.

Bu şu demek oluyor. Ekmeğin kan şekerini yükseltme hızı 100 üzerinden 87. Bu değer saf şeker ( glikoz ) için 100’dür. Yani beyaz ekmek ile saf şekerin kan şekerini yükseltme değeri neredeyse aynı.

Hele hele beyaz ekmek ile şekerli ürünler veya beyaz undan yapılan tatlıların vücutta yapacakları tahribatı tahmin etmek hiç zor değildir.

Bu tarz bir beslenme, kalbi, beyni, mideyi, damarları, bağırsakları, karaciğeri oldukça yormaktadır.

Vücut bu kadar yorulmasına rağmen bu beslenmeden ne vitamin, ne mineral ne de kaliteli protein elde edememektedir. Elde ettiği aşırı şeker yükü, karbonhidrat, kalori ve gluten’den başka bir şey değildir.

Beyaz ekmeğin zararları bu kadar değil. Beyaz ekmek, vücut Ph’ını düşüren yani vücudu asidik hale getiren bir besin. Bilindiği gibi vücut Ph’ı bir miktar alkali karakterdedir.

Bu değer ( Yaklaşık 8 değeri ) ne kadar düşerse vücutta bir takım anormallikler ortaya çıkmakta, kilo alımı kolaylaşmakta, vücut daha hızlı yağlanmaktadır.

Eğer ekmek tüketmeyi seviyorsanız size tavsiyemiz tam kepekli ve ekşi maya ile hazırlanmış ekmekleri tercih etmenizdir. Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan tüm mamullerin tüketilmemesi sağlık için önemli bir adım olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi