Sosyal medyada çocukları bekleyen tehlike!

İnternet erişiminin yaygınlaşmasıyla sosyal medya kullanım yaşı da düştü. Her an, herkese, her şeye ulaşılabilen bu ortamda çocukları bekleyen birçok tehlike bulunuyor.

Çocuklar artık küçük yaşlardan itibaren internet ve sosyal medyayla haşır neşir. Anne babalarının ellerinde sürekli akıllı cihazları görüyorlar. Birçok ebeveyn 5-10 dakika rahatlamak için çocuklarının ellerine telefonu, tableti veriyor; çocukların teknoloji ile tanışması da böyle başlıyor.

Çocuklar kendi cep telefonlarına ilk kez 3-5 yaşında, kendi sosyal medya hesaplarına ise 8 yaşında sahip olmaya başladı. Yapılan araştırmaya göre ise 6-15 yaş grubundaki çocukların internet kullanmaya başlama yaşı ortalama 9. Çocukların kendilerine hesap açması ilkokul birinci sınıflara kadar indi.

İnternet ve sosyal medya kullanım yaşının düşmesiyle çocukların bu mecrada karşılaştığı tehlikeler de artmaya başladı. Gerek ödevler gerek oyun için bilgisayar veya akıllı cihazların başına geçen çocukları siber zorbalık, kimlik avı, uygunsuz mesajlaşma gibi birçok tehlike de bekliyor.

Bütün bu tehlikeler aynı zamanda çocuğun ruhsal durumunu da bozuyor davranış bozuklukları gösteriyor. Normalde yaptığı şeyleri yapmaz ya da normalde yapmadığı davranışları sergiler. İçine kapanabilir, uyku problemleri yaşayabilir.

Bilgisayar oyunu yerine sokak oyunu

Ebeveynlerin çocuklarını avutmak için onlara akıllı cihazları verdiklerinde çocukların bağımlı olması kaçınılmaz hale geliyor. Hatta bazı anne babalar çocuklarına sosyal medya hesapları açıyor. Bütün bunlar oldukça sakıncalı.

Anne babalar çocuklarına iyi model olmalı ve aile saatlerinde telefonlarını ellerinden bırakmalı; çocuklarına zaman ayırıp, onlarla sohbet etmeli. Çocuklarıyla iyi iletişim geliştirmeliler.

Öncelikle okul öncesi dönemde çocukların hem bilgisayardan hem de akıllı telefon ve tabletlerden uzak durması gerekiyor.

Günümüzde artık, ilkokul döneminde çocuklara verilen ödevler nedeniyle kısıtlı bir şekilde bilgisayar kullanımına izin verilebilir. Fakat ödev dışında bilgisayar kullanımına izin verilmemeli. Onun yerine çocukların gerçek hayatta arkadaşlarıyla hareketli açık hava oyunları oynaması ve yeteneklerine uygun kurslara gitmesi çok önemli.

Hangi yaş grubunda nelere dikkat edilmeli?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet kullanımında çocuk aile ilişkisine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Ailelerin, farklı yaş grubundaki çocuklar için, güvenli internet ve bilgisayar kullanımını sağlamalarına yönelik önerilerinden bazıları şöyle:

2-6 yaş grubu çocuklar: Bu dönemde çocuklar araştırmayı, yeni bir şeyler öğrenmeyi sever ve her şeyi merak eder. Bu dönemde, bilgisayar ve internet kullanımı çok sınırlı sürelerde olmalı ve ebeveynlerle birlikte gerçekleştirilmeli. Çocuklar, anne veya babaları ile birlikte bilgisayarda oluşturulan resim albümlerine bakabilir, kendi yaşlarına göre hazırlanmış web sitelerini dolaşabilir, yaşlarına uygun oyunları oynayabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi