Konya'nın turizm değeri; Çatalhüyük

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarihin mirası olan Konya da tarihi yerleri gün yüzüne çıkarma çabasını ısrarla sürdürüyor.

Sadece tarihi yerlerdeki çabası değil, şehirde yapılan ve çok sayıda ülkelerin katılım sağladığı uluslararası organizasyonların da sorunsuz yapılmasını başarıyor.

Yerel de olduğu gibi, Ulusal ve Uluslararası Belediyecilikte yaptığı çalışmalar aynı zamanda yerel yönetimler için örnek teşkil edecek bir modeli de kendiliğinden oluşturuyor.

Tarihi yerlerin ortaya çıkarılışına bir göz atın isterseniz.

Çatalhöyük’te Uğur başkanın azim ve kararlığını açık ara önde görürsünüz.

Çatalhöyük neresi mi?

Hititler, Frigler, Büyük İskender İmparatorluğu, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Büyük Selçuklu Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti gibi dünya tarihini şekillendiren medeniyetlerin mirasıyla yükselen Konya’nın kadim tarihinin 10 bin yıl öncesinde başladığı yer.

Başkan Altay, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Çatalhöyük ‘le ilgili

“Çatalhöyük’ün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli markalarından birisi olması için çalışıyoruz. Türkiye’ye örnek bir karşılama merkezi olacak bu alanda yaklaşık 28 bin metrekarelik bir kamulaştırma gerçekleştirildi. 4 bin metrekare kapalı alana sahip ve kamu eliyle yapılan Türkiye’deki en büyük ahşap binayı Konya’mıza kazandırıyoruz. Çatalhöyük’le ilgili temel bilgiler alabileceğiniz, geçici sergilerle Çatalhöyük ve haricinde Türkiye’nin ve Konya’nın turizm potansiyeliyle ilgili programlar yapabileceğimiz bir sergi alanı yapılıyor. Bu ve diğer projelerimizle birlikte Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapmak istiyoruz. Bunu başarabileceğimize inanıyorum.” dedi.

Aslında tarihin mirası Konya, açık hava müzesi görünümündeki eserleri ile tam bir turizm şehri.

Hz. Mevlana’yı anma etkinliklerindeki 10 gün gibi kısa zamanda şehre gelen binlerce misafirin ağırlanması bunun önemli bir kanıtıdır.

Şimdi Çatalhöyük te, ikinci bir merkez daha doğuyor.

Uğur başkan, Çatalhöyük’te ziyaretçilerin hem bilgilendirileceği hem de karşılanacağı bir alan olmadığı için bir karşılama merkezi yapmak adına yola çıktıklarını ifade etti.

Konya’da turizm potansiyeli olan her bölgeyi tekrar açığa çıkarmak, tekrar turizmin merkezi haline getirmek için Büyükşehir’in çalışmaları sadece Çatalhöyük te değil. Derebucak’ta, Beyşehir İçeri Şehir’de, Akşehir, Ereğli, Halkapınar, Karapınar Meke Gölü ile ilgili de çalışmalar yapılıyor.

Konya kazanacak.

Çatalhöyük kendisini merak edenleri kabul etmeye başlayınca aynen Konya kazanacak.

Sadece Çatalhöyük değil, yakın çevresinde de tarihin mirasları bu listeye dahil edilecek.

Açık hava müzesi bilgi donatılarıyla insanlığın hizmetinde olacak.

İlerleme ağır mı?

Ya da yapılan çalışmalar ağır mı gidiyor?

Kılın kırk yarıldığı yerlerdeki gibi gidiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi