Kış pazarı vurdu, fiyatlar uçtu

Kış pazarı vurdu, fiyatlar uçtu
Geçtiğimiz üç hafta boyunca aralıklarla yağan ve bölgeyi etkisi altına alan kar yağışı pazarları da vurdu. Üç haftadır yoğun kardan dolayı kurulamayan pazar bu hafta kurulmasına rağmen fiyatlar dokunanın elini yaktı.Yaşanan...

Geçtiğimiz üç hafta boyunca aralıklarla yağan ve bölgeyi etkisi altına alan kar yağışı pazarları da vurdu. Üç haftadır yoğun kardan dolayı kurulamayan pazar bu hafta kurulmasına rağmen fiyatlar dokunanın elini yaktı.

Yaşanan soğuklar toptancı haline ürün girişinin azalmasına, bu da sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 7 ile yüzde 85 arasında değişen oranlarda artış olmasına neden oldu. Hava muhalefetinden dolayı birçok ürün gelemezken, gelen ürünlerin yetersiz ve kalitesinin düşük olması fiyatları pahalandırdı. Yaşanan fiyat artışından pazardaki meyve ve sebze satıcıları da dert yandı.

Pazar esnaflarından Mustafa Çalışkan, Mersin'de yaşanan sel nedeni ile hallere giren ürün sayısının azaldığını, bu nedenle de fiyatların iki katına çıktığını söyledi. Çalışkan konuşmasında, "İnsanlar soğuk ve kar yüzünden evlerinden çıkamazken bizim tezgah açmamız da zorlaşıyor. Zaten pazar alanları karla kaplı durumda. Şuan ticarette tıkanma söz konusu. Hava koşulları bizim ürün bulmamızı zorlaştırıyor. Zor da olsa bulduğumuz ürünlerin soğuk havalar nedeniyle hem kalitesi düşüyor hem de maliyeti yüksek oluyor. Geçtiğimiz gün Mersin de etkili olan yağmur ve sel felaketi ürün bulmayı zorlaştırıyor. Ürünlerde önemli derecede kayıp söz konusu. Bu yüzden de ürün gelmiyor, gelen ürün de pahalı oluyor" dedi.

Sebze satışlarının genel olarak düşük olduğunu, meyve satışlarının ise iyi olduğunu belirten Çalışkan, “Satışlar azaldı ürünlerin fiyatı arttı, vatandaş 3 kilo 5 kilo almak yerine birer kilo alıyor. Patlıcanın kilosu 7 TL, biberin 7.5 TL, salatalığın 6 TL. Bu ürünler soğuk hava öncesinde yarı fiyatına satılıyordu. En pahalı meyve ise muz 7 TL. Fakat meyve satışlarından memnunuz. Vatandaşlarımız yazlık ürünlerden çok kış mevsimi ürünlerine yönelmeli. Bizler zaten yaz ürünleri bulmakta sıkıntılar yaşıyoruz ve bulunan ürünlerin fiyatları da yüksek oluyor. Ürün illa ki var yok diyemeyiz. Sera da yetiştirilen ürünler mevcut. Ancak kış şartlarına uyumlu olmadığı için ya donuyor ya da kalitesi düşük oluyor.” şeklinde konuştu.