İktidarın emekliye neden zam vermediği ortaya çıktı

İktidarın emekliye neden zam vermediği ortaya çıktı
İktidarın, açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan maaşıyla geçim mücadelesi veren emekliye neden zam vermediği belli oldu. Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekliye zam verilmemesinin sebebini “Nedeni kaynak meselesi değil” diyerek açıkladı

Emeklilere son olarak yılbaşında yapılan yüzde 49 zamla en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yükseltildi. Ancak, bu zam da yüksek enflasyon ve ekonomik kriz karşısında emekliye çare olmadı.

Açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan maaşıyla geçim sıkıntısı yaşayan emekliler, umutlarını 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine bağlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaynak olmadığı gerekçesiyle ek zam vermediği emekliler, yerel seçimlerde de umduğunu bulamadı.

İktidar her ne kadar emekliye kaynak olmadığı için zam verilmediğini açıklasa da Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, durumun hiç de böyle olmadığını ileri sürdü. Çelik, "Emeklilere zam yapılmamasının nedeni kaynak meselesi değil" açıklamasında bulundu.

“MESELE KAYNAK DEĞİL, KAYNAĞIN EMEKLİYE VERİLMEMESİ”
Prof. Dr. Çelik, emekli maaşlarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Emeklilere zam yapılmamasının nedeni kaynak meselesi değil. Emeklilere daha az kaynak ayrılmasıdır. Sebep neoliberal ezberdir: Aman alım gücü ve talep artmasın! Kemer sıkma politikası” dedi.

"SGK'ye yapılan bütçe transferlerinin merkezi bütçeye oranı 2023'te 15,9 iken 2024'te 10,2'ye düşürülüyor" diyen Çelik, "Emeklilere yapılan ödemeler Türkiye'de GSYH'nin yüzde 4,1'i iken Avrupa ülkelerinde yüzde 9,5. Kaynak sorunu yok. Kaynak var ama emekliye verilmiyor. Şu boş neoliberal 'kaynak yok' lakırdısını bir yana bırakmak lazım" ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ