Yatırımcılar bankaya gidiyor

Yatırımcılar bankaya gidiyor
Gayrimenkul yatırımcılarının paralarını bankada değerlendirdiğine dikkat çeken inşaat sektörü temsilcileri, sektörün önünün açılması gerektiğini ifade etti

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yetiştirici, yaz aylarının gelmesiyle birlikte hızlanması gereken inşaat sektörünün yerinde saydığını ifade etti.

Yetiştirici, maliyetlerin artması nedeniyle ne kooperatiflerin ne de yapsatcıların sezonu açmadığını belirterek, "İnşaat sektöründe pandemi ile birlikte başlayan durgunluk her yıl artarak devam ediyor" dedi.

Üretilen konutların satılmadığını söyleyen Yetiştirici, "Konutu iki kişi satın alır. Birincisi oturacak insan. İkincisi de yatırımcı. Oturacak insanların elinde parası yok. Banka konut kredileri kapalı. Bu nedenle satın alamıyor. İkincisi yatırımcılar. Kar oranı düşük olduğu için paralarını başka alanlarda değerlendiriyor. Örneğin 3 milyon TL parası olan bir yatırımcı bu parayı dolar, altın veya bankaya yatırırarak değerlendiriyor" diye konuştu.

'3 milyon lirasını konuta yatıracak olan bir yatırımcı aylık 15 bin lira kira geliri elde edeceğine bunu bankaya yatırarak aylık 150 bin lira gelir alıyor' diyen Yetiştirici, "Bu durum da kimse konuda yönelmiyor" dedi. Yetiştirici, hükümetin acilen sektörün önünü açacak çalışmalar yapması gerekir diyen Yetiştirici, "KDV muafiyeti gibi konut kredilerinin önünün açılması gibi çalışmalar sektörün hızını artıracaktır. Bu sektör üretmez ise önümüzdeki yıllarda konut fiyatlarının önüne geçmek de mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlerin bu sürece destek olması gerektiğinin altını çizen Yetiştirici, "İnşaat sektörü 200'ün üzerinde tedarikçisi olan bir sektör. Bu sektörün durması 200 tedarikçinin durması anlamına geliyor. Hazine arazilerinin imara açılması yerel yönetimlerin uhdesinde. Biran önce arsa üretimi yapılarak, en azından maliyetin bir kısmı düşmüş olacak" dedi.