Esnaflar umduğunu bulamadı

Esnaflar umduğunu bulamadı
Sarayönü’nde koronavirüs salgını nedeniyle iki aydan uzun bir süredir işyerleri kapalı kalan işletme sahipleri, iş yerlerinin açılmasının ardından umduğunu bulamadı. Bir hayli zorlu bir süreçten geçen işletme sahipleri,...

Sarayönü’nde koronavirüs salgını nedeniyle iki aydan uzun bir süredir işyerleri kapalı kalan işletme sahipleri, iş yerlerinin açılmasının ardından umduğunu bulamadı. Bir hayli zorlu bir süreçten geçen işletme sahipleri, normalleşmeye geçildiği şu günlerde bu kez de saat sınırlamalarına takıldı. İşletme sahipleri kısıtlamalar nedeniyle işyerlerinin açık olması ile kapalı olması arasında hiçbir fark olmadığını söyledi.

Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ise saat sınırlamalarının bir yandan bazı esnafların belini büktüğünü, bir yandan da bazı işletmelerde yığılma ve yoğunluğa neden olduğunu söyledi. Koçaş, ayrıca salgın nedeniyle iş yerleri kapalı olan esnafın, geçmiş dönem borçlarını ödeyebilmesi için yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Sarayönü’nde Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan tedbirler kapsamında işyerini açmak için umutla 1 Haziran’ı bekleyen işletme sahipleri umduklarını bulamadı. Halkın tedirginliği, ekonomik sıkıntılar, saat kısıtlamaları ve diğer sınırlamalar nedeniyle bazı işletme sahipleri kriz yaşamaya devam ediyor.

“Açılmaması daha hayırlıydı”

Kahvehane işletmecisi Serdar Acar, saat sınırlamaları ve oyun yasağı nedeniyle mağdur olmaya devam ettiği ifade ederek, “Tam 77 gün işyerimiz kapalı kaldı. Çok kötü bir dönem geçirdik. Bu süreçte herhangi bir şey de yapamadık. 1 Haziran’dan itibaren tekrar açıldık ama şartlar çok kötü. Açılmaması daha hayırlıydı. Saat 22.00’ye kadar çalışma izni var. Oyun oynamak yasak. Millet bizim işyerimize oyun oynamaya geliyor zaten. Birde şimdi yaz dönemi. Herkes evine saat 20:00’de gidiyor. Yemek yiyip çarşıya çıkıncaya kadar 21:30 oluyor. O saatten sonra 22:00’de kapanacak kahvehaneye kim gelir. Gündüz herkes işinde zaten iş yapmıyoruz. Bizim işletmemiz akşam çalışır o da akşam kapanıyor. Biz ne anladık bu işten. Şu anda biz zararına faaliyet gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Çok fazla etkilendik”

Restoran işletmesi Ahmet İnli ise süreç ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Korona bizi çok fazla etkiledi. En fazla etkilenen sektörlerden bir tanesi biz olduk. İki aydan fazla işletmemiz kapalı kaldı. Bizim 23 tane çalışanımız bulunuyor. Elemanlarımıza birer hafta izin vererek fırıncılıkta faaliyet göstererek ayakta kalmaya çalıştık. Geri dönüşümüz de beklediğimiz gibi olmadı. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı halen yasak olduğu için aile müşterilerimiz gelemiyor. Şantiyeler faaliyette olmadığı için şantiyelere yemek gönderemiyoruz. Tabi insanların tedirginliği de devam ediyor. Ekonomik durgunlukta var. Ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar dışarıda yemek yemeye artık çok fazla para ayıramıyor. Şimdi yaş kısıtlamalarını kaldırılmasını bekliyoruz. Üç aylık süreç bizi bir buçuk sene geriye attı. Önümüz harman inşallah iyi olur.”

Esnaf zor durumda

Çay ocağı işletmecisi Ramazan Yorulmaz iş potansiyellerinin bir hayli düştüğünü ifade ederek, “Dinine bağlı bir toplum olduğumuz için her şeyin Allah’tan geldiğini bilerek o teslimiyetle panik yapmadan süreci sakin şekilde karşıladık. Ölüm zaten bizler için. Vakti gelen ruhunu teslim edecek. Sağlık Bakanı’nın güven veren uygulamaları da bizleri rahatlattı. Maddi olarak hane nüfusumuz fazla olduğu için çok yıprandık. İki aydan fazla işyerimiz kapalı kaldı. Bu süreçte herhangi bir destek alamadık. Allah’tan emekli maaşım vardı. Yoksa ne yapardık bilemiyorum. Çocuklarım da yanımda çalışıyordu. Onlar da işsiz kalmış oldu. Şimdi elhamdülillah yeniden işe başladık ama insanlar çok tedirgin. Biz daha çok esnafa satış yapıyoruz. Esnaflarımıza hareket olmadığı için çay tüketimi de az. Krizden önce yaklaşık 1000 çay satıyorduk. Şu anda 300 çay anca satıyoruz. 3-4 çalışanımız var. İşin içinden nasıl çıkacağız bilemiyorum. Çocukların parası çıksa yeter diyoruz şimdilik.” diye konuştu.

Saat kısıtlaması yanlış

Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, yeniden normalleşme adımları çevresinde uygulanan saat kısıtlamalarının yanlış olduğunu dile getirerek bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Saat kısıtlamalarının süreçte her zaman yoğunlukların yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Koçaş, “Kahvehanelerde oyun taşları ve kağıtlarının elden ele geçmesinden dolayı oyun kısıtlaması doğru ancak saat kısıtlamalarını doğru bulmuyorum. Sadece kahvehanelerde değil tüm işletmeler için. Bu süreçte saat kısıtlaması yerine faaliyetlerin 24 saate çıkarılması gerekiyordu. Saat kısıtlamaları insanların o saatler yaklaşınca yüklenmesine ve yoğunluklar yaşanmasına neden oluyor. Böyle bir kısıtlama olmasa, vardiyalar halinde işyerleri faaliyetlerine devam etse hiçbir yoğunluk yaşanmazdı. Esnaflarımız umutla işyerini açtılar ancak umduklarını bulamadılar. Çoğu masraflarını bile kurtaramıyor. Açma ile açmama arasında şu anda hiçbir fark yok.” dedi.

Esnaf için borç yapılandırma talebi

Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iş yerleri kapalı olan esnafın, geçmiş dönem borçlarını ödeyebilmesi için yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini söyledi.

İş yerleri kapalı olan esnafın geçmiş dönem borçlarını ödeyebilmesi için yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini belirten Koçaş, "Normalleşmeye adım attığımız bugünlerde, sıkıntıların hızla aşılarak tüm meslek kollarındaki esnaf ve sanatkarlarımızın yeniden bereketli günlerine kavuşacağını umut ediyoruz. Normalleşme sürecinin tedbirli ve istikrarlı bir şekilde sürdürülerek virüsün olumsuz etkilerinden kurtulacağımız günler için çalışmalarımız sürecek." değerlendirmesinde bulundu.