El- Hafıd

Bugün Cuma

Cuma günleri en güzel isimler olan rabbimizin isimlerinin manasını çeşitli kaynaklardan derleyerek sizlerle paylaşıyoruz.
Dönüş onadır.

El-Hafıd, Esmaül Hüsna’da yer alan Allah’ın 99 isminden biri olmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de Vakıa Suresi’nin 3.ayetinde El-Hafıd isminden bahsedilmektedir. Arapça kökenli olan “hafıd” kelimesi hafif anlamına gelmektedir.

El Hafıd dilediğini hafife alan küçümseyen anlamına gelmektedir. Allahu Teala kendisini inkar edenleri El Hafıd esması ile alçaltan onları değersizleştiren ve kendisinden uzaklaştıran olarak ifade edilmektedir

El-Hafıd, kafirleri, zülüm edenleri, münafıkları alçaltıp zillete düşürmek demektir. Din düşmanı olanları ve inkar edenleri rahmetinden uzak tutan Allah’tır. İnanmayanları ahiret zamanında zelil eden ve cezalandırandır. Kibirlenenlerin, kötülük edenlerin ve zalimleri alçaltan yalnızca Allah’tır. Müminleri, dostlarını ve inananları yükselten de yalnızca Allah’tır Cenab-ı Hak buyuruyor:

"O aşağılatıcı, yücelticidir." (Vakia, 3)

Allah, bu dünyada ve ahirette mü'min kullarını yükselten, inkarcı ve münafıkları da alçaltandır. Allah, dilediği kulunu indirir, dilediğini de yükseltir. Kulların yükselmesi, alçalması, zenginleşmesi ve yoksullaşması Allah'ın elindedir. Bil ki, asıl alçaltılmış kimse; ilâhi başarı ve yardımdan yoksun bırakılandır. Başarısızlık ve ümitsizlik içinde bulunan, nefsinin isteklerine yenilen, Rabb'inden bir iyilik görmeyen, kalbinde Rabb'ine dönme gücü bulmayan, dualarına güvenme hissini kalbinde duymayan kimsedir. Bu kimse terk edilmişlikle ödüllendirilmiştir. Daima meşgul ve sıkıntı içindedir.

Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor: "Yüce Allah, bu kitapla nice milletleri yükseltir, niceleri de alçaltır."

Dilediğini, kendince bilinen bir hikmet ile bir şekilde alçaltan, özellikle suçlu olanları sonunda mutlaka buna maruz bırakan O'dur. Kendisini tanımayan; emir ve yasaklarını dinlemeyen; yasaklarına açıkça karşı gelen, asi, hain, ve mütekebbirler, müstehak oldukları için nihayet alçaltırlar. Sebep bizzat kendileridir; haklarında Allah'ın geçerli kanunu işlemiş ve suçu oldukları için buna muhatap olmuşlardır.
Hepimizin Cuma’sı mübarek olsun.

Allaha emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi