Başhüyüklü doktorun yönettiği aşı çalışması DSÖ listesinde

Başhüyüklü doktorun yönettiği aşı çalışması DSÖ listesinde
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin koronavirüs aşı çalışmaları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) izlem listesine alındı.Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Çora,...

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin koronavirüs aşı çalışmaları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) izlem listesine alındı.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Çora, yaptığı açıklamada, aşı çalışmasının, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde olan 8 aşı çalışmasından biri olduğunu belirtti.

Dünya üzerinde yaklaşık 2 bin aşı projesi yürütüldüğünü anımsatan Çora, "Dünya Sağlık Örgütü, bu aşı projelerinden 165 tanesini izlem listesine dahil etmiştir. Selçuk Üniversitesinden de iki aşı projesi bu listeye dahil oldu. Çalışmakta olduğumuz aşı projemiz Dünya Sağlık Örgütü'nün izlem listesindedir. Üniversitemizde ayrıca Prof. Dr. Osman Erganiş tarafından yürütülen Kovid-19'a karşı inaktive aşı projesi de bu listede yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 mRNA Aşı Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nadir Koçak ise Dünya Sağlık Örgütü'nün izlem listesinde 14 RNA teknolojisinin kullanıldığı aşının yer aldığını, kendi projelerinin de bunlardan birisi olduğunu aktardı.

Kovid-19 pandemisi öncesinde, kansere yönelik bu mRNA aşı teknolojileriyle ilgilendiklerini vurgulayan Koçak, şunları kaydetti:

"Daha önce moleküler konularda çeşitli çalışmalar yaptığımız ve mRNA teknolojisinde kullanılan temel tekniklere yatkın, ülkemizin değişik üniversitelerinden hocalarımızla Kovid-19'a karşı mRNA tabanlı bir proje hazırlama sürecine girdik. Projemiz, çok kısa bir süre içerisinde TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezleri Projesi kapsamında kabul edilerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan Türkiye Kovid-19 Platformuna dahil edildi.

Oluşturduğumuz tasarım ve modifikasyonlar üzerinden kendi plazmidlerimizi dizayn ettik ve klonladık. Tek bir aşı modeli üzerinden değil hem doğal hem de modifiye tip dizaynlarla çoklu tasarımlar şeklinde ilerlemeye çalıştık. Gerçekleştirdiğimiz prototip aşılardan birisi, prefüzyon stabilize trimer aşı niteliği taşıyacaktır. Hayvan deneylerinde etkinliği gösterilmesi ile kısa sürede preklinik çalışmaları tamamlamayı hedeflemekteyiz. Yakın zamanda bir ilk örnek aşımızı oluşturmuş olacağız. Aşımızı oluşturduktan sonra hayvan deneylerine geçmeyi düşünüyoruz. Hayvan deneylerinden sonra artık faz çalışmalarına başlayabileceğimizi ümit ediyoruz."

akdeniz escort