SİYASETTE KONYA MODELİ

12 Eylül 1980 yılında yapılan ihtilal sonucu siyaset yasağı 6 Kasım 1983 de yapılan genel seçimle kısmi olarak son buldu. Çünkü seçimlere Millî Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği Halkçı Parti (HP), Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) ve Anavatan Partisi katıldı.

Genel seçimlerde konseyin açık açık desteklediği HP ve MDP hüsrana uğrarken, Turgut Özal liderliğinde kurulan Anavatan Partisi, 400 kişiden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 211 milletvekili çıkartarak tek başına iktidar, Özal da başbakan oldu.

Ardından 1984 yılı 25 Mart’tayerel yönetimler seçimleri yapıldı.12 Eylül Darbesinden sonra yapılan ilk yerel seçim olan bu seçimlerde İl Genel Meclisi oy oranları baz alındığında yine Anavatan Partisi (ANAP) %41,5 oy alarak birinci parti oldu.

Bu yerel seçimde Konya Belediye Başkanı Ahmet Öksüz olurken, Konya’nın Büyükşehir statüsüne kavuşturulmasına ilişkin 3399 sayılı kanun 20 Haziren 1987 tarihinde kabul edilmiş, 27 Haziran 1987 tarih ve 19 bin 500 sayılı ResmiGazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

5 yıllık sürenin sonunda 1989 yılı Mart ayında yapılan yerel seçimlerde kapatılan Refah Partisi adayları olarak seçime giren Konya Büyükşehir de Doç.Dr. Halil Ürün, Meram da Veysel Candan, Selçuklu da İsmail Öksüzler, Karatay da Mustafa Özkafa seçimin galibi oldular.

Sonraki 5’er yıllık süre sonunda yapılan yerel seçimlerde Mustafa Özkafa, Tahir Akyürek ve Uğur İbrahim Altay bu şehre Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Meram da Mustafa Özkan, Refik Tuzcuoğlu, Serdar Kalaycı, Fatma Toru ve Mustafa Kavuş, Selçuklu da Adem Esen, Uğur İbrahim Altay, Ahmet Pekyatırmacı, Karatay da Mehmet Şen, Mehmet Hançerli ve Hasan Kılca belediye başkanı olarak hizmet verdiler.

Bu girişi niye yaptım.

Tarih sürecinde bilgi tazeledim.

Farklı siyasi partilerden de olsa seçilen belediye başkanları bir önceki dönemi Türkiye siyasi anlayışından çok farklı olarak ‘Enkaz devraldık’ şeklinde değil, ‘şehre hizmet’ olarak anlattılar.

Bir önceki dönemden ya da önceden kalan projeleri kendi projeleriymiş gibi tamamladılar. Ve de projeyi başlatan isimden övgüyle bahsettiler.

Gölge de 38 dereceye varan bu sıcak havada yerelde serinleten bir anlayışı paylaşmak istedim.

Konya da Üzüm Bağları, Sille piknik alanı, Lavanta ve Gül bahçeleri, seyir tepeleri, içinde havuzları olan devasa parklar gibi insanları serinleten çok proje var.

Bu ne ya; hazinesi dolu bir ülke gibi birçok şehirde önceden yapılan milyarlık projeler çöp ediliyor.

Konya’nın sadece dilde değil, yatırım ve hizmetlerde de hoşgörü şehri olduğunu, belediyecilikte de bu hoşgörüye dayanan bir ‘KONYA MODELİ’ oluşturduğunu anlatmak istedim.

Bu şehirde tüm siyasi partilerin il başkanları, ilçe başkanları, milletvekilleri nezaket ölçüsünde eleştirilerini yaparlar.

Birbirlerine hakaret etmezler.

Bu da siyasette Konya modeli.

Bunu da hatırlatayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi