ŞEKER TAT VERİYOR

Konya Şeker ödeme rahatlığına kavuşmuş

Açıklamayı PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu yaptı.

Başkanın açıklaması aynen şöyle.

Enerji yatırımlarından kaynaklı olarak Konya Şeker'in Kangal Termik Santrali'nin döviz borcu TL'ye çevrildi.Yaklaşık 9 milyar 350 milyonluk sabit borç, yüzde 15 faizle 5,5 yıl ödeme kaydıyla yeniden yapılandırıldı.Bu durum kurumu oldukça rahatlattı. Konya Şeker çok büyük bir kurum olduğundan dolayı her türlü zorluğu aşabilir. Soma Termik Santrali'nin döviz olan borcunun da TL'ye çevrilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Girişte aceleyle bunu yazdım.

Şimdi gelelim esas konuya.

Konya Şeker Kangal Termik Santralının Türkiye Taş Kömürüne olan borcundan dolayı sıkıntı yaşıyordu. Muhatapları tarafından da sık sık yıllar geçmesine rağmen ödemede açık kapatılmıyor tartışmaları da yaşanmaya başlamıştı.

Bu tartışmaların artması üzerine Başkan Erkoyuncu, şekerin durumu ile ilgili açıklama yaptı. Bizde başkandan aldığımız bilgileri sıcağı sıcağına sizlerle paylaşıyoruz

Eski Bakan Lütfi Elvan’ın desteğiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmazla görüştük. Durumumuzu ona anlattık. Sağ olsun bizi dinledi ve dövizle olan borcu TL ye çevirdik.

Şimdi bu sayede ödemede rahat bir döneme girdik.

Bildiğiniz gibi Kangal ve Soma Termik Santralleri çok eski teknolojiyle çalışıyor.

Talipli çıkarsa bu iki santralı devredeceğiz.Daha rantabıl olduğu için GES yatırımlarını tercih edeceğiz.Ayrıca bizim işimiz gıda.Biz gıdada kendimize çok güveniyoruz.

Tüm Şeker Fabrikalarını size devredeceğiz deseler hiç tereddüt etmeden kabul ederiz. Konya Şeker çok büyük bur kurumBizde önümüzdeki yıl gıda yatırımlarına ağırlık vereceğiz. Üretime ara veren tesislerimizi destekleyeceğiz.

Konya Şeker fabrikasının taşınma işini de gelecek yıl hızlandıracağız. Biz fabrikayı taşımayacağız. Yeni teknoloji transferi ile üretim kapasitesi yüksek yepyeni bir fabrika kuracağız.

Mevcut yerimiz hakkında daha karar vermedik. Ama kendimiz değerlendireceğiz.

Başkan Erkoyuncu’nun açıklamaları bunlar.

Konya Şeker genel olarak bakıldığında ticaret hacmi olarak Konya ve bölgesine tat veriyor.

Binlerce insanın ekmek kapısı olmasının yanında Konya’nın bir markası.

Buraya birde bu gözle bakmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi