ÖĞRENME YOLCULUĞU

Genç adam öğrenim hayatını anlatırken Üniversiteye giriş ve çıkış tarihleri arasındaki süre dikkatini çekince arkadaşı sorar.

Demek ki bir yıl sınıfta kaldın?

Genç, evet bir yıl sınıfta kaldım. Bu bir yıl bilgisayarcının yanında çalıştım. Sınıfta kalma olayı benim hayatımda bir dönüm noktası oldu.

Bu olay sayesinde hayatı öğrendim. Oturup düşündüm. Kendi kendime sorular sordum. Niye okula gidiyorum?

Okulda neler öğreniyorum? Okul bitince ne olacak? Ben ne yapacağım?

Bu kendi kendimle hesaplaşmamdı. O zaman fark ettim okula bilinçsizce gidip geldiğimi. Derslerdeki amacımın sadece not almak olduğunun yanlış olduğunu anladım.

Halbuki notun dışarıda hiçbir faydası yok. Dışarıda sadece bir gerçek var. Bilmek. Eğer birşeyi öğrenmişsek, biliyorsak yapıyoruz.

Derslere bu bilinçle gitmeye başlayınca zevk alıyordum. Öğrenince notlar güzel geliyordu. Okulun kalan kısmı çok zevkliydi.

Genç, sınıfta kalmış ama hayatı öğrenmeyi başarmış. Bazı öğrencilerin gençlik rüyasıyla yaşadıklarını şöyle anlatır.

Bazıları zannediyorlar ki, hayat bir güzellik yarışması. Diploma sayesinde birilerinin seçerek işe girebileceklerini, para kazanacaklarını düşünüyorlar.

Bunun bir masal olduğunu okulu bitirince anlayacaklar. Bilmenin ve öğrenmenin dışında başka çıkış yolu olmadığını elbet birgün anlayacaklar.

Öğrenmenin sırrına varmak gerekiyor. İnsanın başına hayatta istenmeyen şeyler gelebilir. Yenilgiler yaşayabilir. Yenildiğimizi düşünüyorsak yenilmişizdir.

Cesur olmadığımızı düşünüyorsak korkuyoruz demektir. Kazanamayacağımızı düşünüyorsak kazanamayız. Kaybedeceğimizi düşünüyorsak çoktan kaybederiz.

Dışarıdaki dünyaya çıktığımızda anlıyoruz ki, başarı ancak istediğimiz takdirde geliyor. Herşey insanın kafasında bitiyor.

Yükselmek için yüksek düşünmeli. Yaşam savaşını kazanan her zaman en güçlü ya da, en hızlı olan değildir. Er ya da geç kazanacağını önceden düşünen kişidir.

Çünkü başarı istenmediği yere hiçbir zaman gelmez. Yaşamımızdaki olayları olumluya çevirebilmek, bunu bir öğrenme ders alma fırsatı olarak değerlendirmek gerekir.

Çünkü yaşam bir ÖĞRENME YOLCULUĞU'dur. (Ali KAYA)...

Her adımımızı iyi değerlendirirsek, yolculuğun diğer kısımları daha rahat ve zevkli geçer. Öğrenme isteği uyandırılmalı .

Hedefe odaklanırsak, dikkatimiz o hedefe toplanır sonuca gideriz. Hayatı hedef belirlemeden geçirirsek, hayatımız kararsızlık ve sıkıntıyla geçer.

O zaman bizim için herşey oyalayıcı olur. Çeşitli zorluklar karşısında dayanma gücü bulamayız. Hedef çok önemlidir. Barajı olmayan bir akarsuyun suları boşuna akar gider.

Herşeyi çok iyi yapamayabiliriz ama, bazılarını istersek yaparız. Yaşamı dimdik ve yüreklilikle karşılamalı. Sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz. Bir günü değil, bir hayatı güzelleştirmek için gayret etmeliyiz.

Hayatta hiçbirşey ailemizden önemli değildir. Onlardan aldığımız destek çok önemlidir. Onlara hak ettikleri zamanı ayırmalı ilgi göstermeliyiz.

İşte o zaman öğrenme yolculuğumuzun daha kolay geçeceğini görürüz...

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17