Nohut tohumu törenle dağıtıldı

Nohut tohumu törenle dağıtıldı
Sarayönü’nde Perşembe günü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Hizmet Binasında Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) projesi kapsamında üreticilere%50 hibe destekli nohut tohumu dağıtıldı.

Tohum dağıtım törenine Sarayönü Kaymakamı Lütfullah Göktaş, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Esat Altuntaş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürüİsmail Çiftçi, Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Personelleri, Sarayönü İlçe Tarım Müdürlüğü Personelleri ve tohum dağıtımı yapılan çiftçiler katılım gösterdi.

ilce-tarim-nohut-tohum-dagitim-7.jpg

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programın devamında Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak programın açılışını gerçekleştirdi. Koçak açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) projesi kapsamında, 2024 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ‘Toprak Dostu Nohut projesi’ kapsamında yapılacak olan nohut tohumu dağıtım günü için bir arada bulunmaktayız.

Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi (TAKE) projesi ile işlenmeyen veya nadasa bırakılan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemlerini kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırılması ve bitkisel üretimin arttırılması hedeflenmektedir.

İlçemizde geçmiş yıllarda çayır mera ıslahı projesi kapsamında toplamda 30 ton yem bitkisi, TAKE projesi kapsamında 30 ton arpa, 22 ton kuru fasulye, 44 ton mercimek, 50 ton yulaf tohumunun üreticilerimize dağıtımı gerçekleştirilmişti. Bugün de aynı şekilde %50 hibe ile kışlık nohut tohumu dağıtımı gerçekleştireceğiz.

İlçemiz önemli bir nohut üretim merkezidir. Konya’nın 31 ilçesi arasında 29 bin dekarlık üretim alanı ile Güneysınır ve Beyşehir’den sonra 3.sırada yer almaktadır. Proje kapsamında İlçe Müdürlüğümüze başvuru yapan 127 çiftçiden 56 sı, yapılan değerlendirmeler sonucunda 12 ton nohut tohumu almaya hak kazanmıştır. Proje 960 dekarlık alanda gerçekleştirilecek olup toplam proje tutarı ise 734 bin 400 TL’dir. Çiftçilerimize hayırlı olmasını diler teşekkürlerimi sunarım” şeklinde konuştu.

ilce-tarim-nohut-tohum-dagitim-6-001.jpg

Konya İl Tarım Müdürü Duran Seçen ise, “Tarım Bakanlığımız tarafından son yıllarda işlenmeyen atıl durumda olan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, Konya ilimizde de oldukça fazla olan nadas alanlarının değerlendirilmesi ve bir karış tarım arazisinin bile boş bırakılmaması için TAKE projesi kapsamında tohum dağıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Tohum dağıtımlarında özellikle kuraklık şartlarına uygun, soğuğa ve susuzluğa dayanıklı ve ülkemizin stratejik anlamda ihtiyacı olan ürünlerin tohumlarını dağıtma gayreti içerisindeyiz. Burada amacımız herkesin tohum ihtiyacını karşılamaktan ziyade, işlenmeyen, makine kullanımıma uygun olmayan küçük arazileri değerlendirerek bir nebze de olsa çiftçinin ihtiyaçlarına merhem olabilmek, yerli ve milli tohumların yaygınlaştırılmasını sağlayabilmektir. Tarımsal üretim planlarımızda nohut bitkisi özellikle nadas alanlarında oldukça yaygın kullanılan bir ürün. Dolayısıyla bu proje ile yaklaşık 8 bin dekarlık bir nadas alanının üretime kazandırılmasını planlıyoruz. Dağıttığımız tohumların Konya’mıza ve Sarayönü’müze hayırlı uğurlu olmasını ve bereket getirmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

ilce-tarim-nohut-tohum-dagitim-1-001.jpg

Yapılan konuşmaların ardından tohum dağıtımları gerçekleştirildi. Kaymakam Göktaş’ın açılışını gerçekleştirdiği dağıtımda çiftçilere sırayla tohumları verildi. Program toplu hatıra fotoğraflarının çektirilmesinin ardından sona erdi.