MEVLÂNA

(1207-1273) Mevlâna, hoşgörü ve insan sevgisinin en iyi örneğidir.

Hayatı boyunca insana değer vermiş, hiç kimsenin gönlünü kırmamaya özen göstermiştir. Mevlâna, büyük bir düşünür tasavvuf adamı, manevî önderdir. O'nun düşünceleri ülkemizde en güzel, en güncel hali ile varlığını korumakta, insan sevgisi konusunda rehber olmaktadır.

Her zaman iyiden güzelden yana olan Mevlâna için, en güzel ilke, insanları sevme kabullenme ilkesidir. Hoşgörü denince akla gelen ilk isimlerden birisidir. Tıpkı Yunus Emre gibi yaratılanı yaratandan ötürü sevenlerdendir.

(Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.) İlkesini benimsemiş, insanların ikiyüzlülükten uzak durmasını tavsiye etmiştir. Yüzlerce yıl öncesinden kaleme aldığı (Mesnevi) adlı eseri günümüzde en çok okunan eserler arasındadır.

Mevlâna, islâmiyete edebiyat ile yaklaşmış, onun güzelliklerini çeşitli şekillerde ortaya çıkarmıştır. Söylediği, özlü sözler yüzbinlerce insana kılavuzluk yapmıştır.

Mevlâna, insanların Allah tarafından yaratılmış olmalarının bile, onları sevmek için yeterli bir sebep olduğunu vurgulamıştır. Mevlâna, her dilden, dinden, her renkten insanı kucaklayan, sevgi, barış, kardeşliğin, hoşgörünün sembolü olmuştur.

Herşeyin Allah'tan geldiğini bilir ve insanlığın gönlüne bu şekilde yansıtır. Mevlâna, tek başına bir sistem ve bilgi kaynağıdır. (Hamdım, piştim, yandım)sözleri ile hayatını özetler. Mevlâna, ölüm gününü Allah'a olan sevgisinden, ona kavuştuğu güne (Düğün Gecesi) demiştir.

Bu yıl Vuslat Yıldönümü töreninin 750. Yıldönümüdür. Bu tören her yıl (7-17 Aralık) tarihlerinde Konya'da yapılmaktadır.

Mevlâna Mevlevî Tarikatının kurucusudur. Türbesi Konya'dadır. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir.

Mevlâna'yı anlamak, insan sevgisini anlamaktır. O'nu yaşatmak hoşgörüyü yaşatmaktır. O'nun yolundan gitmek doğruluk yolunda ilerlemektir.

Bize düşen görev böylesine önemli bir şahsiyetin değerli fikirlerini olabildiğince yaşatmaktır. Mevlâna, sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolü, aziz ve yüce, bir hayat, bir düzendir.

Ahlâkı, ilmi, hikmeti, sevgisi, aklı, tavrı, idrakı, davranışlarıyla yüceliği öğretir. O, hiçbirşeyi inkâr etmez, herşeyi bütünleştirir ve sevdirir. O, kimseyi ayrı görmez. Mevlâna'nın insan düşüncesine verdiği en büyük mesaj, aşk, sevgi, birliktir.

Gönüller sultanı Mevlâna İslâm düşünürlerinin fikir sistemlerini ruh, akıl, sevgi üçgeni içinde sunar. İnsanlığa ahlâk, din, ilim, akıl yolunda heyecan katarak yeni ufuklar açar.

Mevlâna, yüce bir varlık, ilâhi bir ışık manevî bir güneştir. İnsan, ne olduğunu anlamak için nereden geldiğini anlamak zorundadır.

Mevlâna'ya göre böyle bir anlayış çok önemlidir. Mevlâna, tek kadınla yaşamış, cariye ve köle kullanmamıştır. Oğlu Sultan Veled'e yazdığı bir mektupta zevcesini hoş tutmasını, ona saygı göstermezse, kendisini incitmiş olacağını belirtmiştir.

Mevlâna, öyle bir potadır ki, oraya atılan her madde orada yeteneğine göre en uygun gelişimini bulur.

Mevlâna, kendisine gönül verenleri içinde bulunduğu çağa, topluma göre en yararlı olacak şekilde yetiştiren İnsanlık Üniversitesidir...

SAYGILARIMLA…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17