FENNİ FIRIN

İnsanlar uzun zaman görmedikleri tanıdıkları ile karşılaştıklarında hal- hatır muhabbetinin ardından ne iş yapıyorsun diye sorarlar.

Ezici bir çoğunlukla cevap “Bir emek parası kazanıyoruz” olur.

Ekmek, evin temel gıda ihtiyacıdır.

Hele Anadolu insanı “Ekmek olmadan doymuyoruz” diyerek ekmeğin önemini vurgular. Evlenecek gençlere de karşı tarafın yakınları tarafından; “Ekmeğini eline aldı mı?” diye sorulur.

Ne kadar “Ekmek yoksa pasta yiyin” dense de ekmeksiz olmuyor.

İşte Konya’nın ekmek ihtiyacı için taa 1927 yılında, yani her evde ekmek yapımı için ‘Tandır’ ya da ev fırını olmasına rağmen belediye tarafından yaptırılan Fenni Fırın o günkü halk tabiriyle “Çarşı ekmeği” üretti.

Evlerde kavurma yapıldığı zaman çarşı ekmeği alınır, onunla bandıra bandıra kavurma yenilirdi.

Ekmek üreten fırın sayısı çoğalınca ve İstanbul Caddesi’ndeki yerinde yol genişletme çalışması yapılınca Fenni fırın kapandı.

Ama özel fırınların zaman zaman fiyat artışlarını fazla bulan vatandaşın isteği üzerine Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri açtığı fırınlarla ekmek üretimine devam etti.

Sadece ekmek üretmedi, ekmek fiyatında dengeyi de sağladı.

Şimdi de aynısı oldu.

Ekmek sık aralıklarla zamlanmaya başlayınca vatandaşın isteği üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya’nın ekmekte markası tarihi Fenni Fırın’ı yeniden hayata geçirdi.

Piyasadan uygun fiyata ekmek satışını başlattı.

Fenni fırında günde 50 bine yakın ekmek tam hijyenik ortamda üretiliyor. Ve büfeler sayesinde vatandaşın ayağına kadar ulaştırılıyor.

Dün,Selçuklu, Karatay ve Meram ilçe belediye başkanları Ahmet Pekyatırmacı, Hasan Kılca ve Mustafa Kavuş ile birlikte Fenni Fırını basın mensuplarına gezdirenBüyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “80 bin ekmek kapasiteli fırın şimdilik 50 bine yakın ekmek üretiyor.İhtiyaç olduğunda tam kapasite üretim devreye girecek. Ayrıca yeni bir ekmek üretim hattı daha ilave edilecek. Vatandaşımızın içi rahat olsun. Konya ekmekte, suda, ulaşımda en ucuz şehir olma özelliğini koruyacak” dedi.

Fenni fırındaki tüm ekmek fırınları Konya sanayisinde üretilmiş.

Uğur başkan Fenni Fırın’ın sadece ekmek üretmediğini, sanayiye de katkı sağladığını, hatta Fenni Fırın referansı ile Konyalı firmanın başta İstanbul olmak üzere bir çok ile bu fırınları satmaya başladığını da söyledi.

Niyet hayır, akıbet hayır.

Fenni Fırın uygun ekmek satışı ile vatandaşın duasını alıyor.

Hayırlı iş yapanlara vatandaşın desteğide,giderek artıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi