Evimi temizliyorum diye düşünürken kendinizi zehirliyor olabilirsiniz!

Evimi temizliyorum diye düşünürken kendinizi zehirliyor olabilirsiniz!
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezinden yapılan açıklamada, evde kullanılan kimyasallara bağlı zehirlenmelerin ağır organ hasarına, kalıcı etkilere, işlev bozukluğuna, hatta...

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezinden yapılan açıklamada, evde kullanılan kimyasallara bağlı zehirlenmelerin ağır organ hasarına, kalıcı etkilere, işlev bozukluğuna, hatta ölüme neden olabileceğine dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ahmet Özlü, evlerde kullanılan kimyasalların kaza sonucu veya temas durumunda ya da yanlış kullanıldığında zehirlenmelere yol açabildiğini söyledi.

Kadınlar başta olmak üzere hane halkının ev kimyasallarıyla gündelik yaşamda sürekli karşı karşıya olduğunu ifade eden Özlü, bunların tüm temizlik malzemelerini kapsadığını belirtti.

Kimyasallara bağlı zehirlenmelerin de ürünün türüne ve alınan miktara göre değişiklik gösterebildiğine işaret eden Özlü, şunları kaydetti: "Zararlı etkiler hafif cilt döküntüsü veya tahriş şeklinde ortaya çıkabileceği gibi ağır organ hasarına, kalıcı etkilere veya işlev bozukluğuna, hatta ölüme neden olabilir. Eğer kimyasal, solunum yoluyla alınmışsa, nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Göz ya da cilde temasla yakıcı ve yanıcı etkiler ortaya çıkabilir."

Farklı Kimyasalları Karıştırmayın

Özlü, vatandaşların, alınan kimyasalların özelliğinin iyi bilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Zehirlenmelerden korunmak için alınan tüm kimyasal ürünler etiketli ve ruhsatlı olmalı. Etiketli ürünler, kullanımdan önce mutlaka iyice okunmalı ve talimatlara uygun tüketilmeli. Bu ürünler, bir etkileşim olmaması için farklı kimyasallarla karıştırılmadan kullanılmalı. Ürünler karıştırıldığında ortaya çok daha farklı bir ürün çıkabilir ki bu, solunum yolunu etkileyecek bir gaz olabilir ya da deriye ve göze çok daha ağır tahribat verebilir."

Haber: Mücahit Enes TURBİL

Etiketler :