Er-Rahim

Allah ve Rahman isimlerinden sonra bugün de rabbimizin ‘Rahim’ ismini paylaşacağız.

Rahim

Rahim’ isminin anlamı: Ahirette yalnız mü'minlere rahmet eden, günahlarını bağışlayan.

Yani; kendisine iman edenlere dünyada ve ahirette merhamet eden, onları affeden demektir.

‘Rahim’ ismi Kur’an-ı Kerim’de 114 defa geçmekte olup sayıca ‘Rahman’ ismini geçmiştir. Az da olsa Kur’an’i bilgisi olan herkes bilir ki; Kur’an-¬ı Kerim’deki kelime tekrarları tesâdüfi değildir. Bir konu yahut bir kelime ne kadar çok tekrar edildiyse, o kadar çok üzerinde durulmaya değer bir nitelik kazanmaktadır.

Bu isim; Rabbimizin sıfatlarından birisidir.

Bağışlayan esirgeyen

Cenab-ı Hak buyuruyor:

"O Rahmân'dır ve Rahim'dir" (Fatiha, 3)

"O, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah’tır. Gaybı da, görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân’dır, Rahîm’dir." (Haşr, 22)

Cennette bize cemalini Rahim sıfatının tecellisi ile gösterecektir. Bu muazzam isminden ve onun tecellisinden iman etmeyen ve imandan mahrum olarak bu dünyadan göçenler istifa edemeyeceklerdir. Besmelede ve Fatiha'da her zaman bu isimler sayesinde Cenab-ı Hak'tan rahmet ve merhamet istemekteyiz.

Kur'an-ı Kerim'in 115 ayetinde büyük çoğunluğu çok bağışlayıcı anlamına gelen "gafur" sıfatı ile birlikte olmak üzere "rahim" sıfatı kullanılmıştır. Bu da Cenab-ı Hakk'ın ne kadar bağışlayıcı ve merhametli olduğunu gösterir. Dört ayette de "Erhamü'r-rahimin (merhametlilerin en merhametlisi)" tamlaması kullanılmıştır.

Rahim; “Verdiği nimetleri iyi kullananlara daha büyük ve ebedî nimetler veren, ahiret hayatında sadece müminlere ihsan ve ikram eden.” “Kâfirleri adaletiyle cehenneme, müminleri merhametiyle cennete koyan.”

Rahim isminin tecellisi daha ziyade ahirette olacaktır. Dünya ve ahirette ekseri olarak mü’min ve müttakilerde tecelli eder. Yani Rahim ismi hem dünya da hem de ahirette hususî tecelli ediyor, sadece ahirete mahsus kalmıyor. Dünyada fıtrat kanunlarına uyanlara hususî tecelli ederken, ahirette ise sadece mü’minler için tecelli edecektir.

Tenbih : Kul gücü yettiği kadar muhtaç durumda olan kimselerin ihtiyacını karşılamalı, yanında ve memleketinde ihtiyacını karşılamadığı hiç bir fakir bırakmamalı. Muhtaçların ihtiyaçlarını ya para ile ya da nüfuzu ile veyahut hayra delâlet etmekle, daha olmazsa zengin ve söz sahibi olan kişilere başvurmak suretiyle karşılamalıdır. Bu saydıklarımızdan aciz olursa, o zaman ona hayırlı dualar yapmak suretiyle onun hüzün ve kederini paylaşmalıdır.

Havas ve Esrarı

Her kim Er-Rahim ism-i şerifini, her farz namazdan sonra "Ya Rahim Celle Celalühü" diyerek okursa; gaflet ve unutkanlıktan, gönül pekliğinden emin olur.

Bir kimse Er-Rahim ism-i şerifini, sabah namazından sonra "Ya Rahim Celle Celalühü" diyerek okursa; bütün yaratılanlar o kimseye merhamet eder.

Herkes tarafından makbul ve muteber olmak için "Ya Rahim Celle Celalühü" diyerek 258 kere okunup dua edilir.

Er-Rahim ism-i şerifini, her gün "Ya Rahim Celle Celalühü" diyerek 100 kere okuyanın kalbi yumuşar, şefkat sahibi olur.

Rabbime emanet olunuz

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi