El-Latif

El- Latif esması, sonsuz lütuf ve ikram sahibi, her şeyi doğrusuyla ve ayrıntılarıyla bilen demektir. Yeryüzündeki tüm nimetleri yaratan Allah'tır.

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Latif kelimesi ''hıtf'' kökünden türetilmiştir. Aynı kökten türeyen Letafet güzellik anlamına gelirken Latif ince, hoş, zarif demektir. Allah'ın güzel isimlerinden biri olan El-Latif ismi, her işin iç yüzünü bilen ve takva sahibi kullarını doğru yola ileten manasına gelir.

Sonsuz lütuf ve kerem sahibi

Yaratılmışların ihtiyaçlarını en ince noktasına kadar bilip, sezilmez yollarla karşılayan. En ince işlerin bütün inceliğini bilen. Gizli ve sezilmez yollardan kullarına çeşitli faydalar ulaştırandır.

Latif kelimesinin bir diğer anlamı soyut olan demektir. Allah-u Teala da tüm şekillerden münezzeh, soyut bir varlıktır. Dünyada ve kainatta yaratılan hiçbir şeye benzemez. Ona bedenle ilgili sıfatlar ve eksiklik isnat edilemez.

El- Latif esmasının birinci anlamı: Lütuf sahibi olan, kullarını karşılıksız bol bol rızıklandıran. Allah, yeryüzünde yarattığı tüm canlıları her an rızıklandırır. İnsanlara verdiği en büyük lütuf ise akıl ve iradedir. İnsanlar aklını ve iradesini kullanarak helali haramdan ayırabilir, Allah'ın takdir ettiği kullardan olabilir. Bunun için bol bol tövbe ve dua etmeli, ibadetlerini aksatmadan sonsuz lütuf sahibi Allah'a şükretmelidir.

İkinci anlamı ise Kainatta olup biten her şeyin iç yüzünü, inceliklerini bilen.

Cenab-ı Hak buyuruyor:

"Allah kullarına lütufkârdır, dilediğini rızıklandırır. O kuvvetlidir, güçlüdür." (Şûra, 19)
Allah kullarına karşı lütuf sahibidir. Kulluğunu bilen, vazifesini doğru yapan kullarına çok lütufkârdır. Onları çeşitli lütuflarla öyle mutlu kılar ki akıllar onu kavramaktan acizdir. Her dilediğini bir şekilde rızıklandırır. Kullarından her birini büyük hikmeti içeren "dilemesi"ne göre bir çeşit lütuf ile seçkin kılar. Ve öyle güçlü, öyle azizdir ki her şeye ve herkese karşı dilediği gibi iradesini uygulamaya, vaadini yerine getirmeye kadir ve hiçbir sebep ve şekilde mağlup edilmez, her yönden galiptir. Onun için dinini doğru tutan kullarını o korkunç "saat" geldiği zaman perişan etmez, kuvvet ve izzetiyle türlü lütuflarından nasiplendirir.
O'nun lütfu sonsuzdur.
Karşılık beklemeden yapılan lütuf Allah'ın lütfudur.
Cumamız mübarek olsun
Allaha emanet olunuz

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi