EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ

ANNESİ OKULDAN ATILAN Thomas EDİSON'dan DAHİ YARATABİLİYOR. Dikkat bozukluğu olan, yaşıtlarına göre çok geç konuşan EDİSON Okula çok kısa gider.

Öğretmenleri Algılama güçlüğü olan EDİSON'un, okuyamayacağı kanısına varırlar. Annesine mektup gönderirler. Öğretmenim; Sana vermemi istedi der.

ANNESİ, Gözyaşları içinde, yüksek sesle okur. “OĞLUNUZ BİR DAHİ. Okulumuz küçük, onu eğitecek yeterlilikte, öğretmenimiz yok. Lütfen Oğlunuzu kendiniz eğitin”

Annesi vefat ettiğinde Yüzyılın en büyük BİLİM ADAMLARINDAM biriydi.

Evde eski eşyaları karıştırırken, çekmecede buruşmuş kağıdı bulur. OĞLUNUZ, öğrenme güçlüğü olan bir çocuk. Okulumuza devam etmesinin anlamı yok.

ANNESİNİN SAYESİNDE Edison Kitapları ve okumayı çok seviyordu. Özellikle FİZİK... Özgüveni kendisine annesinin kazandırdığını, BENİ BEN YAPAN Annemdir. Başaracağımdan her zaman emindi...

ÇOCUKLARA Sürekli ders çalış diyoruz. Anne ve baba ile çocuğun ilişkisi, zorunluluğu hatırlatma oluyor. Dersteki başarısızlık düzeltilebilir. İlişkiyi bozmadan, ders çalışmayı zevkli hale getirmeli.

ÇOCUĞA Güven duygusunun, eşlik ettiği sorumluluk duygusunu kazandırmalı. Aksi halde Kurallara uyan otoriteye itaat eden, bir insan yetişir.

Halbuki bireysel yaratıcılık, sorun çözme gibi becerileri kazanmalı. Yüksek başarı beklentisi, hep başarısızlığı getirir. Ailesini mutlu edemez.

IŞTE Yenilgiyi baştan kabul eder, hiç çalışmamaya başlar. Bu anda fiziksel veya sözel şiddete uğrarsa, rahatlar. Yine çalışmaz. Yeterince zekidir.

BAŞARAMAM Duygusuna yenilir başarısız olur. OYSA Yapmamız gereken çoook basit. Çocuğumuzun, önce olumlu yönlerini görmeliyiz, cesaretlendirmeliyiz.

Karnesinde matematik başarısız, diğer notları iyi olan öğrenciye BABASININ İlk sözü (Matematik niye başarısız)... Çocuk yıkılır, üzülür, mahvolur. Diğer derslerin iyi olmasının önemi yoktur. Ruh sağlığı bozulur. BABA Önce karnen çok iyi, Matematik konusunu birlikte çözelim... NE DERSİN? derse, çocuk rahatlar, gayret eder. Babasının kendisine güvendiğini anlar, GAYRETLİDİR.

Çocuğumuzu kendini güvende hissedeceği başka limanlara göndermeyelim.. LÜTFEN Anne ve baba olarak iletişim kopukluğu yaşamayalım. Farklı mesaj vermeyelim ki, ÇOCUK hedefini bilsin. ANNE Sevgiyi, BABA Güveni temsil eder. Sözden çok davranışlarımız, kayda girer. Taklit edilir...

ARA, ARA Eğitim konusunda yazmak isterim. Çocuklarımızı iyi yetiştirmeye çalışalım. Ben değil, BİZ DUYGUSUYLA.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17