Acar: Doğru zamanda atılan gübre verimi arttırır

Acar: Doğru zamanda atılan gübre verimi arttırır
Acar Ziraat Bitki Koruma Bayisi'nden Ziraat Mühendisi Cihat Acar, doğru gübrelemenin verimi arttırdığını vurgulayarak, mart ayının ortasında olduğumuz bu dönemde çiftçilere gübre kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Acar, baharla birlikte hububat üreticilerinde gübre atma telaşının başladığını belirtti. Üreticilerin bu konuda çok soru sorduğunu dile getiren Acar, gübre miktarı ve atma zamanı konusunda şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi:

Buğday ve arpanın azot ihtiyacının %60'ının mart sonu ile mayıs ortası arasında alındığını belirten Acar, bu nedenle azotlu gübre atımı için acele edilmemesi gerektiğini ifade etti. Buğdaylar yeni çıkmış ve tarlayı kapatmamışsa 10-15 Mart gibi, kapatmış tarlalarda ise Mart başında gübre atılması gerektiğini belirten Acar, aşırı büyümüş, yazlık kanı taşıyan buğdaylarda ise Mart soğukları geçtikten sonra ayın 20’si gibi gübre atılması gerektiğini söyledi. Çünkü buğdaylar, soğuklardan etkilenmiş olabileceğinden, erken azot verilmesi durumunda Mart soğuklarının hububatlar üzerinde olumsuz etki yapabileceğini belirtti.

Sulu tarım yapanlara toprak durumlarını bilmedikleri için genel tavsiyelerinin, Mart ayındaki uygulamalarda dekar başına 15 kg üre, Nisan başında 10 kg üre, başaklanma döneminde 5 kg üre veya 10 kg şeker gübresi şeklinde üç dönem halinde gübre verilmesinin uygun olduğunu dile getiren Acar, bu uygulamanın 800 kg dane ürünü için yeterli olduğunu belirtti.

Yağışın yeterli olduğu bölgelerde dekardan fazla ürün alınması düşüncesiyle gereğinden fazla azotlu gübre kullanımının bitkinin yatmasına neden olabileceğini ve hastalık etmenlerinin zarar derecesini artırabileceğini belirten Acar, kuru tarımda genellikle tek uygulama yapıldığı için Mart ayı içinde bölgenin ve tarlanın potansiyeline göre 10-15 kg üre uygulanmasını önerdi. Nisan ayının iyi gitmesi durumunda tarlaya son girebildikleri ayın onu ile on beşi arasında takviye 5 kg üre verebileceklerini belirten Acar, yağışların yetersiz olduğu durumlarda ikinci uygulamaya gerek olmadığını belirtti. Acar, tüm çiftçilere bereketli bir sezon geçirmelerini diledi.