Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu mu?

Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu mu?
Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, son günlerde okurlarından gelen 'Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu bilginiz var mı?' sorularına açıklık getirdi. Yıldırım, sorunun cevabını, banka yetkilileriyle yaptığı görüşmeye dayandırarak verdi. İşte ayrıntılar…

Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçileri üzecek bir haber verdi. Tarım kredilerine ilişkin Ziraat Bankası yetkilileri ile yaptığı görüşmeyi aktaran Yıldırım, “Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu mu?” diye sordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon ve kur krizi sonrası alınan sıkılaştırma tedbirleri kapsamında yeni adımlar attı. Merkez Bankası, 'ilave sıkılaşma' olarak özetlediği TL likiditeyi sıkılaştıracak yeni zorunlu karşılık adımları attı ve kredi büyüme sınırlamalarına gitti. Ticari krediler başta olmak üzere kredi maliyetlerini ve mevduat faizlerini yukarı taşıyan adımlara yöneldi.

Bu gelişmelerle birlikte katıldığı bir televizyon programında kredilere ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Biz kredi politikasında kaynağın üretime gitmesinden yanayız. Bunun için tedbirler aldık, gerekirse ilave tedbirler alacağız. Kredi politikasında çok net bir şekilde kaynakların tüketime değil, üretken alanlara yönlendirme olacak. Müdahaleci olacağız. Altını çiziyorum. Biz kredi politikasında kaynağın tüketime değil kaynağın önce arz yönünü üretime gitmesini sağlayacağız. Bunun için ilave tedbirler alacağız" açıklamasında bulundu.

ŞİKAYETLER ARTTI
Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikaları ve Bakan Şimşek'in açıklamalarının ardından Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu mu?" sorusunu gündeme taşıdı.
Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Son bir haftadır farklı bölgelerden 'Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu bilginiz var mı?' diye soran, mesaj yazan okurlarımız, takipçilerimiz için Ziraat Bankası yetkililerine sordum" diyerek, şu ifadelere yer verdi:

“- Son bir haftadır farklı bölgelerden “Ziraat Bankası tarım kredilerini durdurdu bilginiz var mı?” diye soran, mesaj yazan okurlarımız, takipçilerimiz için Ziraat Bankası yetkililerine sordum.

- Gelen yanıt şöyle: “Tarım kredilerinin durması söz konusu bile olamaz. Kredilerimiz aynı şekilde devam ediyor. Zaman zaman yoğunluk olabiliyor, o nedenle bir yanlış anlaşılma olmuştur muhtemelen.”

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ YÜKSELTTİ
Öte yandan Merkez Bankası, kredi kartı nakit avans ve kredili mevduat hesapları (KMH) faizini hafta sonu yüzde 5'e yükseltirken, TL mevduatın payını artırma amacıyla bankalara tüzel kişi TL mevduat payı için aylık artış hedefi getirdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ