Uzmanlardan çiftçiye uyarı; Tedbiri elden bırakmayalım

Uzmanlardan çiftçiye uyarı; Tedbiri elden bırakmayalım
Sarayönü'nün tarım sektöründeki önemli isimlerinden biri olan Acar Ziraat Bitki Koruma Bayisi Ziraat Mühendisi Cihat Acar, 2024 yılı ekim sezonunda bölgedeki hububat durumunu değerlendirdi. Acar, bu yıl yağışların az olmasıyla ilgili çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

Yağış miktarının azalmasıyla birlikte hububat üretiminde sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden Acar, çiftçilerin ürünlerini sık sık kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Ancak sadece yağış azlığı döneminde değil, verimli geçen dönemlerde dahi hububatta sorunlarla karşılaşılabileceğini vurguladı.

Çiftçilere tedbirli olmaları çağrısında bulunarak, uzmanlardan destek almalarının önemini vurgulayan Acar, çiftçilerin uzmanlarla istişare halinde olmalarının, olası sorunları en aza indireceğine dikkat çekti.

uzmanlardan-ciftciye-uyari-tedbiri-elden-birakmayalim-2.jpg

Ziraat Mühendisi Cihat Acar konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

Bölgemizde 2023 yılında yağışlı bir dönem geçirmemiz sebebiyle özellikle hububat bitkilerinde meydana gelen Kök ve Kök Boğazı hastalıkları, Sarı Pas ve Septoria vb. mantari hastalıklarından dolayı hasat döneminde çiftçilerimiz verim ve kalite kaybına uğramıştır. Bu sebepten dolayı hububat veriminde rekoltede düşüş olmuştur. Özellikle bölgemiz çiftçilerimizin havalar ısınmaya başladığı sürede ve gece gündüz sıcaklıklarının azaldığı dönemde dikkatli olmaları gerekmektedir. Çiftçilerimizin tarlalarını Sarayönü İlçe Tarım ve Sarayönü Ziraat Odası’nın Ziraat mühendisleriyle veya ilçemizdeki özel teşebbüs Bitki Koruma Ürünleri Bayileri ile birlikte kontrol etmeleri gerekmektedir.

Mart ve Nisan ayları içerisinde hava durumunun yağışlı gitmesi durumunda bir an önce kontrollerini yapıp gerekli müdahaleleri yapmaları hem yetiştirmiş oldukları hububat bitkileri hem de ülkemiz tarımı için oldukça önem arz etmektedir. Bölgemiz çiftçilerinin bu konuda birlik olup hastalıkla mücadeleyi hep birlikte yapmaları, hastalığın yayılma seyrini değiştirmiş olur. Böylece sonraki yıllarda hastalıkla mücadele daha kolay hale gelecektir. Tüm tarımsal paydaşların el ele vererek birlikte hareket etmesiyle inşallah 2024 yılı tarımsal üretim sezonunun tüm üreticilerimiz için bol bereketli bir yıl olmasını temenni ediyorum" dedi.