“Ülkemizin olmazsa olmazı bakliyattır”

“Ülkemizin olmazsa olmazı bakliyattır”
Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, tarım ve gıda sektörünün 2023 yılını değerlendirdi.

İklimin verimli olmasıyla hububat rekoltesinin yüksek olduğu bir yıl olması yanı sıra verilen teşvik ve desteklerin etkisiyle sektörde yüksek ihracat gerçekleştiğini belirten Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, “Hem tarım ürünlerinde hem de işlenmiş ürünlerde yılı büyüme ile kapatan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, ihracatta da yüzde 8’lik artışla 12,5 milyar dolara ulaştı. Sektör olarak 2024’te 14 milyar dolarlık ihracat hedefiyle Amerika ve Afrika kıtası başta olmak üzere Uzak Doğu pazarlarına odaklanırken, finansa ulaşım, kur ve vergi düzenlemesi ile kotaların artırılmasına yönelik adımlar bekliyoruz.” dedi.

Duru Gıda'nın, 89 yıldır bulgur başta olmak üzere Türkiye’nin en iyi bakliyatlarını tüketicisine sunmak için çalışan, ülkenin en eski ve köklü firmalarından biri olduğunu vurgulayan Emin Duru, 16 bulgur türü ile çeşitlilik rekoruna sahip olduklarını belirtti.

lkemizin-olmazsa-olmazi-bakliyattir-2.jpg

“Bulgurun ihracattaki değeri artacak”

Emin Duru, tüketici alışkanlıklarındaki değişime bağlı olarak hem lezzetli yemekler hem sağlıklı beslenme hem de dengeli diyet sunan bulgura olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyerek “AB ülkelerinde yaklaşık 6,5 milyon Türk nüfusun yaşadığı dikkate alındığında, bulgur ihracatında dünya lideri olan ülkemizde üretilen bulgur bu pazarda daha fazla talep görecektir. Bulgurun önümüzdeki yıllarda ülkemiz için önemli ihracat ürünlerinden biri olacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

“Ata tohumu Ahmet Buğdayı ekonomiye değer katacak”

Türkiye'nin 2 bin yıllık yerli buğdayı olan ve ülkemizin tarım ihracatına önemli katkılar sağlaması beklenen Ahmet Buğdayı’nın yeniden tarım sanayiine kazandırılması amacıyla bir proje başlattıklarını hatırlatan Emin Duru, "Bu proje sayesinde bulgurda elde ettiğimiz fire düşecek. Yüksek protein içeriği ve verimiyle Ahmet Buğdayı, buğdayda arz güvenliğinin sağlanması yolunda çok değerli bir adım olacak. Ata tohumumuz tüm dünya sofralarında hak ettiği değeri fazlasıyla görecek ve Türk ekonomisine de büyük fayda sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.