Türkiye’nin yarısı borçlu!

Türkiye’nin yarısı borçlu!
Türkiye Bankalar Birliği’nin verileri, takipteki krediler hariç, bireysel kredi kullanan kişi sayısının son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40.3 milyon kişi olduğunu gösterdi. Kişi başı borç ise ortalama 76.8 bin TL düzeyinde gerçekleşti

Yüksek enflasyon ve ağır ekonomik koşullar, vatandaşları kredi kartları ve kredi ile geçinmeye yöneltti. Ancak kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyen vatandaşların borcu giderek katlanırken, son yapılan araştırma, Türkiye’nin yarısının borçlu olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 65 artarak 3.1 trilyon TL’ye ulaştı. Bireysel kredilerin yüzde 99’u bankalar tarafından kullandırılırken, bireysel kredilerin yüzde 46’sını kredi kartları, yüzde 29’unu ihtiyaç kredileri, yüzde 15’ini konut kredileri, yüzde 3’ünü taşıt kredileri ve yüzde 7’sini kredili mevduat hesabı oluşturdu.

Takipteki krediler hariç, bireysel kredi kullanan kişi sayısı ise son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40.3 milyon kişi oldu. Ortalama kredi bakiyesi ise 76.8 bin TL düzeyinde gerçekleşti. BDDK’nın 10 Mayıs haftasına ait son verilerine göre bankalarca verilen bireysel krediler ile kredi kartı borçları toplamı 3 trilyon 64 milyar TL oldu.

REKOR BİREYSEL KREDİLERDE
Bunun 1 trilyon 653 milyar TL’sini bireysel krediler oluştururken, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 410 milyar TL’ye ulaştı. Bireysel kredi borçlarının, 445 milyar 453 milyon lirasını konut kredileri, 90 milyar 398 milyon TL’sini taşıt kredileri, 1 trilyon 117 milyar 843 milyon TL’sini ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerdeki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.2 bulurken, kredi kartlarındaki artış ise söz konusu dönemde yüzde 110.6 oldu. BDDK verilerine göre toplam borçtaki yıllık artış oranı ise yüzde 51.5’i buldu.

1 TRİLYONLUK BORÇ YAKIN TAKİPTE
Bankaların bilançolarında yüzdürülen sorunlu krediler de dağ gibi büyüyor. TBB’nin açıkladığı sorunlu ve yeniden yapılandırılan kredilere ilişkin verilere göre ‘yakın izlemedeki kredi’ tutarı 2023 sonunda bir önceki yıla göre 263 milyar lira (yüzde 41) artışla 912 milyar TL’ye yükseldi. Tahsili gecikmiş krediler ise 28 milyar lira (yüzde 18) artışla 182 milyar liraya yükseldi. Böylece bankacılık sektörünün takipteki krediler yanında yakın izleme kapsamındaki sorunlu kredi hacmi 2023 sonu itibarıyla 1 trilyon 94 milyar liraya yükseldi.

Kaynak:HABER MERKEZİ