Sarayönü'nde başıboş köpeklerden bulaşan uyuz vakası görüldü

Sarayönü'nde başıboş köpeklerden bulaşan uyuz vakası görüldü
Türkiye genelinde ve sıklıkla gündeme gelen başıboş köpek vakalarına Konya’nın Sarayönü ilçesinde bir yenisi eklendi.

Başıboş köpek saldırılarının birçok kez haberlere konu olduğu vakalara Konya’nın Sarayönü ilçesinde farklı bir yönü ile öne çıktı.

Sarayönü’nün Yukarı Mahalle sakinlerinden bir kişide başıboş köpeklerden bulaştığı düşünülen uyuz hastalığı tespit edildi. İddialara göre, M.A. isimli şahıs, sokak köpeklerini beslerken hastalıklı bir hayvanla temas etmiş olabilir. Kendisi de bir hayvan sever olan M.A.'nın, sokak hayvanlarına olan ilgisi nedeniyle bu riskle karşı karşıya kaldığı düşünülüyor.

Uzmanlar, uyuz hastalığının cilt üzerinde kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtiyor. Bu hastalık, özellikle hayvanlar arasında temas yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık türüdür.

sarayonunde-basibos-kopeklerden-bulasan-uyuz-vakasi-goruldu-1.jpg

Halk sağlığı açısından önemli bir konu olan uyuz hastalığıyla ilgili olarak yetkililer, vatandaşları sokak hayvanlarıyla temas konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Dr.Ahmet Uzunay, ilçede başıboş hayvan sayılarının oldukça arttığını ve hayvanlarla temas etmemeleri konusunda vatandaşları uyardı. Dr.Uzunay,” Uyuz hastalığı, özellikle sokak hayvanlarıyla temas halinde olan kişilerde görülebilecek bir hastalıktır. Bu nedenle, sokak hayvanlarıyla temas ederken dikkatli olunmalı ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Uyuz hastalığından korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek, hayvanlarla temas sırasında eldiven kullanmak ve temas sonrasında elleri yıkamak önemlidir. Ayrıca, uyuz hastalığı şüphesi olan kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurması gerekmektedir." Dedi