Restoran ve kafelerde yeni oyun: Bu ücreti sakın ödemeyin

Restoran ve kafelerde yeni oyun: Bu ücreti sakın ödemeyin
Lokanta ve restoranlarda ‘hizmet’ adı altında alınan ücretin yasal olmadığını belirten uzmanlar, tüketicilerin adisyonlarını kontrol etmelerini ve o paranın fazladan alınması halinde Alo 175 Tüketici Hattı’na şikayette bulunmalarını istedi

Tüketiciler lokanta, restoran ve kafelerde KDV oranlarının artırılmasına isyan ederken, bazı işletmelerin hesaplara yansıttığı ücret, tepkileri artırdı.
Ticaret Bakanlığı 81 ilde kafe ve restoranlarda denetime devam ediyor.

Denetimler, işletmelerin yeni oyunu ortaya çıkardı. Daha önce hesaba kuver ücreti yansıtan kafe ve restoranlar, Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinin ardından şimdi de “servis ücreti” adı altında vatandaştan fazla para almaya başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu (TUKONFED) Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı tüketicilere önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Servis ücretinin yasal olmadığını vurgulayan Saraçlı, "Adisyonların altında yüzde 15, yüzde 20, yüzde 10 artık işletmeye göre değişen tabii ki tamamında olan bir şey değil. Ama servis ücreti diye bir ilave bir ücret koyuyorlar.

Böylesine bir ücret talebinde bulunmaya hakları yok. Bu tamamen yasaya aykırı bir taleptir. Bir de bilsinler ki bu tür uygulamalar yapan işletmeler Maliye Bakanlığı tarafından da geriye dönük denetlenmekte. Bu servis ücreti gibi bir isimden adlandırılmış olan ekstradan bir taleptir. Böyle bir talebi istemeye kesinlikle hakları yok. Tüketiciler de böyle bir talep karşısında ödeme yapmasınlar. Çünkü bu talepleri yasaya aykırıdır" dedi.

Ödemek zorunda kalan vatandaşların şikayet haklarını kullanmalarını isteyen Saraçlı, işletmeleri de yeni çıkacak genelge ile ticaretten men edilebilecekleri yönünde uyardı.

Saraçlı, şöyle devam etti:
“Adisyonun altında böyle bir şey gördüğünüzde mecbur kalınırsa tabii ki yani tartışma ortamı restoran içerisinde bir noktaya derdinizi anlatabiliyorsunuz ama sizden bunu gerçekten direterek bu tahsilatı yaparlarsa bu ödediğiniz fişi yanınızda bulunduracaksınız.

Alo 175 Tüketici Hattı’na da bildirdiğinizde veya Ticaret Bakanlığı’nın kendi portalı üzerinden haksız rekabet kurulunun portalına girildiğinde bu işletmenin adını verdiklerinde ve bu ödemiş oldukları fişi de buraya fotoğrafını gönderdiklerinde bu işletmelerin geriye dönük incelemesi yapılacak.

Burada sadece aslında tüketicileri uyarmanın dışında bu işletmeleri de uyarmamız gerekiyor. Vergi usul kanununa göre haksız işlem yapıyorlar. Haksız kazanç elde etme yolunu seçiyorlar. Burada da bu tür işlem yapan işletmeler çok ciddi denetlenecektir.

Özellikle Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü nezdinde birçok denetçisinden fazla mesailer yaparak bu denetimleri yapmaktalar. Çünkü burada servis ücreti dedikleri olay satmış oldukları ürünlerin haricinde bir hizmet bedeli talebindeler. Bu hizmete dayalı ücretlerin KDV oranı da farklıdır. Ayrı fiş kesmeleri gerekir.”

Kaynak:HABER MERKEZİ