Meyve ağaçları için budama zamanı geldi

Meyve ağaçları için budama zamanı geldi
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, meyve yetiştiricilerine önemli tavsiyelerde bulundu. Koçak, kaliteli ve bol ürün alabilmek için her yıl budamanın zamanında yapılması gerektiğini vurguladı.

Ağaçların düzenli ve kuvvetli dal ve yaprak meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri için, yapılması gereken budama çalışmalarının tam zamanı olduğunu belirtti.

Koçak, meyve yetiştiricilerini, doğru zamanda ve doğru şekilde budama yapmaları konusunda uyardı ve bu uygulamanın meyve bahçelerinde verimi artırıcı etkilerinin olduğunu söyledi.

meyve-agaclari-icin-budama-zamani-geldi-2.jpg

Budama işlemleri sırasında uyulması gereken hususları aktaran Koçak,” Meyve ağaçlarının budanması, meyve türüne ve çeşidine, ağacın yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, her meyve türünün ve çeşidinin farklı iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünü ve bunların budamaya nasıl tepki vereceğini iyi bilmek önemlidir. Üreticilerimiz dalların kesilmesi, dalların seçimi, budama araçlarının temizliği, zamanlama, budama sonrası bakım gibi aşamalara oldukça dikkat etmelidir” şeklinde konuştu.