Ladik Kooperatifi koyun sütü toplayacak

Ladik Kooperatifi koyun sütü toplayacak
Dış pazara açılan Ladik Tarımsal Kredi Kooperatifi, uzun süredir rağbet görmeyen ve üreticinin yavaş yavaş çekilerek hayvanlarını kesime gönderdiği küçükbaş hayvancılığın bölgemizde yeniden canlanması için koyun sütünü toplayıp ihraç edecek.

Türkiye’de ve Konya’da koyun sütü ile elde edilen ürünlere eskisi kadar talep olmamasına rağmen yurtdışında alıcısının çok olduğunu belirten Ladik TARKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çoban, bölgede üretilen ve üretilecek olan tüm koyun sütlerine talip olduklarını belirtti.

Besicilerin küçükbaş hayvan üretiminden çıkmamaları gerektiğini belirten Başkan Çoban konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

“Ladik TARKOOP olarak Amerika ve İsrail menşeili firmalarla yaptığımız anlaşmalar neticesinde yurt dışı pazarına yönelmiş olduk. İlk ürünlerimizi yurtdışına gönderdik. Özellikle İsrail menşeili firmanın üzerinde en çok durduğu konu koyun sütü oldu. Koyun sütünü istedikleri verimde bulamadıkları için alım yapamadıklarını belirttikten sonra ürünlerimizi incelediler ve istedikleri protein miktarının birliğimize gelen sütlerde olduğunu belirttiler. Bu hususta Ladik, Kadınhanı ve Altınekin de bulunan üreticilerle iletişime geçtik.”

Bir yıllık sözleşme

Başkan Çoban üretici ile en az bir yıllık sözleşme imzalayarak ürünleri alacaklarını belirtirken” Ladik Tarım Kredi Kooperatifi olarak yetiştiricilerle yaptığımız sözleşmeler ile bir yıl boyunca ürettikleri tüm sütü alma garantisi de veriyoruz. Ayrıca Ulusal Süt Konseyinin süte yapacağı her türlü zammı da sözleşmeyi yenilemeye gerek kalmadan fiyata yansıtmayı taahhüt ediyoruz. Yine yağ oranına göre prim ödemesi yapılan sözleşme ile de garanti altına alıyoruz”.

"Hiçbir üretici mağduriyet yaşamayacak"

Hiçbir üreticinin bu süreçte mağduriyet yaşamayacağını belirten Başkan Çoban” Gurme Sosyal Tesislerimizin raflarında satılacak ürünlerden, ihraç edilecek ürünlere kadar geniş bir yelpazeye sahibiz. Büyüyen ve gelişen kooperatifimiz tüm gücüyle temininde çiftçinin ürün değerlendirmesi çalışması başlatmıştır. Bu çerçevede bölgemizde üreticiden koyun, keçi ve inek süt alımına başlanacaktır” dedi.

Sarayönü, Ladik, Altınekin ve Kadınhanı’ndan süt alınacağı bilgisini veren Başkan Çoban, "Sarayönü Merkez ve Ladik’e mesafe olarak uzak olan mahallerde geçmişten bugüne süt nakliyesinde deneyimli kişilerce yetiştiricinin sütü buralarda oluşturacağımız süt toplama merkezinde toplanacak. Süt toplama merkezlerinden her gün Tarım Kredi firması tarafından süt alınarak işleme tesisine ulaştırılacak. Hiçbir üretici mağduriyet yaşamayacak. Resmi anlamda muhatapları Ladik Tarım Kredi Kooperatifi olacaktır" diye konuştu.

Etiketler :