Kuraklık yemi de vurdu!

Kuraklık yemi de vurdu!
Konya'da yaşanan kuraklık, yem fiyatlarının artmasına neden oluyor. Teknik Tarım Ticaret işletme sahibi Halil İbrahim Turan, kuraklığın devam etmesi halinde yem ithalatının yapılacağını vurguladı.

Geçtiğimiz yıl ve bu yıl yaşanan kuraklık, tarım ve hayvancılık sektöründe fiyat artışlarını da beraberinde getirdi.

Turan, Konya Ovası'nın yeterince yağış almadığını belirterek, şunları söyledi: "Yağışların az olması da buğday ve arpa gibi ürünlerin üretiminin düşmesine neden oluyor. Yem sektöründe kullanılan ürünlerdeki yetersiz üretim, yem fiyatlarını yükseltiyor. Yağmurun yetersiz olması çiftçilikle bağlantılı olarak yem, et ve et ürünlerinde fiyat artışına neden oluyor. Geçtiğimiz aylardaki aşırı soğuk ve şimdi yaşanan kuraklık özellikle Konya'da sert bir etki oluşmasına neden oldu. Bu durumdan hem çiftçiler hem de hayvancılık sektörü etkilendi. Kuraklığın bu şekilde devam etmesi önümüzdeki üretim sezonunda vatandaşı, çiftçiyi ve hayvancılık sektörünü mağdur edecek ve zor günlerin yaşanması ihtimali yükselecektir."

Turan, Türkiye tarımı için, Konya Ovası'nın büyük bir öneme sahip olduğunu da açıkladı. Geçen sene yapılan saman ithalatı bu sene de gerçekleşebileceğini dile getiren Turan, "Bu da bizim ekonomimize olumsuz etki yapar. Yaşanan kuraklık ve bazı sektörlerdeki kıtlığın önüne geçebilmek için Konya'nın öncü firmaları kaba yemi presleyerek pelet haline getiriyor. Preslenerek yonca ve saman peletleri çiftçimize sunuluyor. Aynı yem gibi, gramajı ve muteviyetinin doğru oranlarda kullanılması için çiftçiler bilgilendiriliyor. Bu sistem sayesinde kaba yem değerlendirilerek, israfın önüne geçilmiş oluyor" dedi.