Kredi kartı borçlarında rekor artış

Kredi kartı borçlarında rekor artış
Yüksek enflasyon karşısında geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar alışverişlerinde kredi kartına yüklendi. Ancak, sabit gelirliler borçlarını ödeyemedi. BDDK’nın verileri kredi kartı borçlarının arttığını ortaya çıkardı. Kart borçları son 1 ayda net 92,5 milyar lira büyüyerek, 1 trilyonu aştı

Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Merkez Bankası’nın kredi kartları ile ilgili düzenleme yapması beklenirken, kredi kartları borçları dudak uçuklattı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerini açıkladı. Buna göre 29 Aralık 2023- 2 Şubat 2024 tarihleri arasında yaklaşık bir aylık dönemde bireysel kart borcu bakiyesi yüzde 8’le aylık enflasyonun üzerinde artış gösterdi.

KART BORÇLARI NET 92,5 MİLYAR LİRA ARTTI
Kredi kart borçları 1 trilyon 247,4 milyar liraya çıktı. Kart borçları bu dönemde net 92,5 milyar lira büyüdü. Son bir yıldaki net artış ise 755,6 milyar lira oldu.

2 Şubat itibarıyla bireysel kart borçlarının 540,5 milyar liralık bölümünün taksitli, 706,9 milyarının ise taksitsiz alışverişler kaynaklı olduğu açıklandı.

Bir aylık dönemde taksitli borçlar yüzde 8,2 oranında net 40,9 milyar oldu. Taksitsiz borçlar yüzde 7,9 oranında 51,5 milyara yükseldi.

MERKEZ BANKASI DÜZENLEMEYE HAZIRLANIYOR
Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Fatih Karahan Banka’nın 2024 yılı birinci Enflasyon Raporu’nda kredi kartları ile ilgili bir düzenlemeye değinmedi. Bir soru üzerine Başkan Karahan, kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini, bu konu ile ilgili düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini açıkladı.

Kaynak:HABER MERKEZİ