KOMEK kursiyerleri hem öğreniyor hem kazanıyor

KOMEK kursiyerleri hem öğreniyor hem kazanıyor
Sarayönü’nde KOMEK (Konya Meslek Edindirme Kursu) tarafından açılan kursta kursiyerler, hem dikiş- nakış öğreniyor hem de ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ürettikleri kıyafetleri sipariş üzerinden satma imkânı buluyorlar.Kursiyer...

Sarayönü’nde KOMEK (Konya Meslek Edindirme Kursu) tarafından açılan kursta kursiyerler, hem dikiş- nakış öğreniyor hem de ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ürettikleri kıyafetleri sipariş üzerinden satma imkânı buluyorlar.

Kursiyer kadınlar, metresini 30 ile 50 lira arasında mal ettikleri parça kumaşlarla elbise üretip, ürettikleri giysileri 300 liraya kadar varan fiyatlarla satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Sarayönü’nde KOMEK tarafından açılan kurslar arasında kadınlar en çok ilgiyi giyim atölyesi sınıfına gösterdi. 18 ile 60 yaş aralığında toplam 40 kursiyerin eğitim gördüğü giyim kursunda kadınlar, parça kumaşlardan giysi dikmeyi öğreniyor. 30 liradan alınan parça kumaşlar, kursiyerlerin ellerinde elbiseye dönüşüyor. Kursiyerler elbiseye çevirdikleri kumaşları satarak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.

KOMEK

“Parça kumaşlar değerlendirilip kıyafet üretiliyor”

Kursta görevli Mefruşat Öğretmeni Nejla Kasay, "Kursumuz halka açık. Buraya yaklaşık ortalama 18 – 60 yaş üzeri kadınlar geliyor. Kursumuz ekim ayında başladı. 2023 Haziran ayına kadar kurstaki eğitimlerimiz devam edecek. Haftanın 3 günü derslerimiz oluyor. Derslerimiz sabah 9.00’da başlıyor, saat 16.00’a kadar devam ediyor. Kurs sonunda öğrencilerimize Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaları verilecek ve ileriki zamanda dikim atölyelerinde çalışmak isterlerse iş imkânı bulmuş olacaklar. Kurstaki öğrencilerimiz, pazardan aldıkları kumaşları burada kendilerine kıyafet dikerek ürünlerini çıkartmaktadırlar.

Öğrencilerimiz kursta aldıkları eğitimle çok güzel kıyafetler dikiyorlar, kendi kreasyonlarını kendileri oluşturuyorlar diyebiliriz. İlk etapta öğrencilerimiz mağazada gördükleri kıyafetlerin fotoğrafını çekip bana getiriyorlar, bizde kalıplarını çıkarıyoruz. Ölçü alımıyla kıyafetleri üzerlerine uyarlıyoruz. Kursumuzdaki makineleri öğrencilerimize tanıtıyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği yeni, tam devirli dikiş makinelerimiz var. Tam devirli overlok makinesi var. Nakış makinelerimiz var. Kursiyerlerimiz bu imkânlarla sanayi üretimi gibi ürünler çıkartabiliyorlar. Kursiyerlerimiz makineleri öğrendikten sonra dikime başlıyoruz. Herkes istediğini dikebiliyor.

Pantolon, gömlek, elbise, ceket dikimi yapıyoruz. Sonrasında satışa geçiyoruz. Sipariş gelirse kursiyerlerimiz siparişe uygun elbiseler de dikiyorlar. Bu kursta herkes birbirine yardımcı oluyor. Tam bir aile ortamı oluşturduk diyebilirim. Birlikte hem güzel vakit geçiriyorlar. Hem de ev ekonomilerine katkı sağlamış oluyorlar.

Buraya gelip eğitim alan arkadaşlarımız istediği kıyafeti dikebiliyorlar. Özellikle atık kumaşlardan, pazardan aldıkları kumaşlardan elbise, ceket dikebiliyorlar ve diktiklerini dışarıdaki arkadaşları, çevresindekiler gördüğünde sipariş alabiliyorlar. Sipariş aldıklarında daha hevesle çalışıyorlar. Aldıkları siparişleri öğrencilerimiz 300 liraya kadar satabiliyorlar.

Bu kursun açılmasında emeği geçen başta kurs müdürümüz Zeliha Ceylan’a, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ve Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. (İrem DEMİR)

Etiketler :