Kestanede ‘sahte’ alarmı! Gerçeğinden ayırt edilemiyor, zehir saçıyor!

Kestanede ‘sahte’ alarmı! Gerçeğinden ayırt edilemiyor, zehir saçıyor!
Kış aylarının vazgeçilmez atıştırmalıklarından kestanede yeni bir oyun ortaya çıktı. Aslında hayvan yemi olarak kullanılan, ancak, tezgahlarda Çin kestanesi olarak satılan kestanenin zehir saçtığı öğrenildi. Peki Çin kestanesi gerçeğinden nasıl ayırt edilir? İşte kestanedeki oyuna ilişkin bütün ayrıntılar…

Kış aylarında sobada ya da fırında pişirilen kestane 7’den 70’e herkes tarafından severek tüketiliyor. Fiyatı etle yarışan kestane dar gelirlileri zorlayınca piyasaya daha uygun fiyattan sürülen Çin kestanesi yoğun talep gördü. Ancak Çin kestanesinin içeriğindeki zehirli saponinler nedeniyle insanlar veya evcil hayvanlar için yenilebilir bir besin olmadığı bildirildi.

kestanede-sahte-alarmi-1.jpg

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen denetimlerde Çin’ten ithal edilen ve aslında ucuz hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi. Uzmanlar, kışın vücuda enerji veren ve içindeki bol vitamin, mineral sayesinde bağışıklığı güçlendiren kestanenin piyasada Çin kestanesi olarak bilinen sahte kestane ile karıştırıldığına dikkat çekerek, vatandaşları uyardı.

Çin kestanesini gerçeği ile ayırt edebilmenin çok zor olduğunu belirten uzmanlar, Çin kestanelerini yenebilir kestanelerden ayırt etmenin birkaç yolu olduğunu ifade etti. Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçası olan ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sıklıkla rastlanılan kestanenin, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çektiğini ifade eden uzmanlar, “Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir.

kestanede-sahte-alarmi-2.jpg

Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler. Bu kestane türü genellikle olgunlaşmadan toplandığı için piştiği zaman köpürür. Bu da zehirlenme riskini gösterir. Pişince köpüren kestaneyi sakın tüketmeyin, her yerden alışveriş yapmayın” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ