İvriz Kalesi keşfedilmeyi bekliyor

İvriz Kalesi keşfedilmeyi bekliyor
Halkapınar ilçesinin el değmemiş güzellikleri arasında bulunan tarihi İvriz Kalesi kalıntıları keşfedilmeyi bekliyor.

Konya'nın Halkapınar İlçesinde Hititler, Asurlar ve Romalılar olmak üzere bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan İvriz Kalesi, bilinen İvriz Kaya Anıtı'na yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunuyor.

Tarih boyunca pek çok medeniyetin beşiği olan ve çok sayıda savaşlara sahne olan İvriz Kalesi, doğal yapısı ve tarihi ile dikkat çekerken, keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor.

Bazı bölümleri yıkılsa da bir çok bölümünün sapasağlam ayakta durduğu İvriz kalesi, herkes tarafından bilinen İvriz Kaya Anıtı'na çok yakın bir mesafede tepelik alanda.

Tarihi kayıtlardan alınan bilgilere göre, Tuvana Krallığının yıkılmasından sonra Asurluların egemenliğine geçen Halkapınar, pek çok savaşa sahne oldu.

M.Ö. 64 yılında bütün Anadolu ile birlikte Romalıların eline geçmiş olan Halkapınar, 395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğunun sınırları içerisinde kaldı.

Arapların Doğu Roma İmparatoru Heraklius'u yenilgiye uğrattıkları Yermük Savaşından sonra Adana ve Tarsus'tan Toroslar'a kadar ilerleyen Araplar, Bizans akınlarına mukabil İç Anadolu'ya yapılan akınlar sırasında Bizans’a; Halkapınar'ın bir kısmı ile Ereğli'nin gelirini Beytülmal`a gönderilmesi kabul ettirildi.

Abbasi Devletinin zayıflamasıyla tekrar tamamen Bizans hakimiyetine geçen Halkapınar civarındaki kaleleri Bizanslılar bir üs olarak kullandılar.

Halen ayakta duran tarihi İvriz Kalesi, bugün tüm ihtişamı ve tarihi ile keşfedilmeyi bekliyor.