“İnternet hayatın kendisi olacak”

“İnternet hayatın kendisi olacak”
Esnaf köşesinin bu haftaki konuğu iletişim sektöründe faaliyet gösteren Emrah Potuk. Babasının açtığı radyo tamir dükkanının ardından hayatı şekillenen Potuk ailesi, gelişen teknolojinin gereği olarak televizyon tamirciliği...

Esnaf köşesinin bu haftaki konuğu iletişim sektöründe faaliyet gösteren Emrah Potuk. Babasının açtığı radyo tamir dükkanının ardından hayatı şekillenen Potuk ailesi, gelişen teknolojinin gereği olarak televizyon tamirciliği ve daha sonra iletişim sektörü ile hayatını şekillendirmiş. Geçtiğimiz haftalarda oto galeri sektörüne de adım atan Potuk ailesinin üyesi olan Emrah Potuk, faaliyet gösterdikleri sektörler hakkında konuştu. İşte Emrah Potuk’un düşünceleri ve sektöre dair değerlendirmeleri:

Radyo tamirciliğinden geliyoruz

1987 Sarayönü doğumluyum. Sarayönü lisesinden mezun oldum. Liseden sonra babam Arif Potuk’un yanında esnaflığa devam ettim. Babam 1975 yılında radyo tamircisi açmış. Televizyonlar yaygınlaştıktan sonra televizyon tamiratına da başlamış. İlk dükkanı caminin karşısındaki ara sokaktaymış. Daha sonra Etliekmekçi Durmuş’un yanına gelmiş. Ondan sonrada Özel İdare’nin altına taşındık. Benden önce ağabeyim babamın yanında çalışıyordu. Benim okulu bitirmemin ardından üçümüz çalışmaya başladık. Uzun süre televizyon tamiri, uydu satışı ve kurulumu yaptık. 2005 yılına kadar televizyon işini devam ettirdik.

İletişim sektörüyle devam ediyoruz

Ondan önce 2000 yılında telefon sektörüne de girdik. Eskisi gibi televizyon tamirine talep kalmadığı için de bıraktık. 2000 yılında babam işi ağabeyimle bana devretti. 2008’de ağabeyim Konya’ya açıldı. Burada da ben devam ettim. İletişim sektörüne üzerine halen Zafer’deki işyerimiz hizmet vermeye devam ediyor. 2015 yılından itibaren Turkcell iletişim merkezi olarak kurumsal kimliğimizle hizmet veriyoruz. İletişim sektörünün yavaşlaması ile birlikte yeni bir sektör arayışındaydık. Galericilik sektörüne girmeye karar verdik. Yaklaşık bir ay önce galericiler sitesinde bir oto galeri açtık. İkinci el oto alım satımı da yapıyoruz artık.

Durgunluk çok fazla

Piyasanın durumu sıkıntılı şu anda. Konya’da olsun burada olsun gerçekten bir durgunluk var. Ancak galeride işlerimiz iyi. Sıfır araçların fiyatının çok yüksek olmasından dolayı ikinci ele talep daha fazla. İletişim sektöründeki durgunluğun nedeni ise ekonomik kriz. İnsanlar telefon ihtiyacı varsa bile erteliyor. Ya da tamir ettiriyor. Tamirata ilgi artmasından dolayı tamirat için usta da çalıştırıyoruz. Eski işyerimizi tamirat işleri için kullanıyoruz. Döviz kurunun yükselmesi ve vergilerin artması fiyatları çok yükseltti.

Telefonlar çok pahalı

Şu anda Iphone’un çıkardığı son telefon 12 bin liraya yakın. İlçe şartlarında bir insanın bu cihazı alması mümkün değil. İnsanlar bu paralara araba alıyor çünkü. Eski modeller bile çok yüksek. Satış imkanlarının kısıtlanması ve taksit sayılarının düşürülmesi de çok olumsuz etkiledi. Şu sıralar en çok 2 bin lira dolaylarındaki cihazlar ilgi görüyor. Ekonomik şartlar tüketici davranışları direk etkiledi. Önceki yıllarda telefonlar ortalama bir yıl kullanılıyor yeni model çıkınca herkes model yükseltiyordu. Şimdi insanlar aldığı telefonu bozuncaya kadar kullanıyor. Tamir olanağı varsa da tamir ettiriyor.

İnternet önem kazandı

Telefon kullanımında konuşma ve sms bitme noktasına geldi. İnsanlar artık interneti ön planda tutuyor. Whatsapp üzerinden yazışmak veya görüntülü konuşmak daha çok tercih ediliyor. Sosyal medya bağımlılığı nedeniyle internete talep arttı. Birde son yıllarda internetteki hız ve kalite arttığı için artık daha yüksek miktarlarda internete ihtiyaç duyuluyor. Daha önceden insanlara 1-2 GB internet yetiyordu. Şimdi ortalama kullanım 10 GB civarında. Tarifeler artık internet üzerinden şekilleniyor. Kampanyalar internete yönelik olarak yapılıyor. Kullanım miktarı arttı ama fiyat artmadı. Beş yıl önce 1-2 GB internet 35-40 lirayken bugün 10 GB internet aynı fiyatlar üzerinden sunuluyor.

İnternet kullanımı daha da artacak

Gelecek yıllarda bu iş tamamen internet üzerinden şekillenmeye başlayacak. Çünkü insanlar artık her şeyi internet üzerinden gerçekleştiriyor. İnternetin kullanım alanları da her geçen gün akıllı elektronik cihazlarla artıyor. Geçtiğimiz yıllarda televizyonlara girdi. Son dönemlerde beyaz eşyalarda bile kullanılmaya başladı. Gelecekte çoğu elektronik cihaz internet vasıtasıyla kullanılacak. İnternet hayatın kendisi olacak.

Sorun Konya’ya yakınlık

Sarayönü olarak Konya’nın en yakın ilçesi olmanın avantajını kullanamıyoruz. Bugüne kadar hep dezavantajını yaşadık. İl merkezine yakınlığımızdan dolayı ilçemizdeki sektörler gelişme gösteremiyor. Çünkü mevcut durum gelişime zorlamıyor. İnsanlar zorda kalmıyor. Çünkü herkes her türlü işini 15-20 dakikada Konya’ya gidip halledebiliyor. Sarayönü kendi yağında kavrulan bir ilçe. Kalkınma için buraya iş sahası lazım. İnsanlar burada yeterli iş olmadığı için iş bulabileceği yerlere gidiyor. Potansiyel az olduğu için de esnaflar belli bir çıtanın üzerine çıkamıyor.