İlginç araştırma: En az yaşayan ayak numarası belli oldu

İlginç araştırma: En az yaşayan ayak numarası belli oldu
Yapılan bir araştırma, kişinin ayakkabı numarasının yaşam süresini belirlediğini ortaya çıkardı. Peki en uzun hangi ayak numarasına ¬sahip olan kişiler yaşıyor? İşte ayrıntılar…

İsveçli bilim insanları, ayak numarasının yaşam sürelerini etkilediğini belirledi. Ömrün uzunluğu ile yak numarası arasında bağ olabileceğini tespit eden bilim insanları, sağlıklı ayakkabı seçmenin de önemli olduğunu vurguladı.

Araştırma ekibinin başında bulunun Dr. Hans Biors, herkesin ayak yapısının farklı olduğunu, bazı ayak numarasına sahip kişilerin daha az yaşadığını belirlediklerini söyledi. Dr. Biors, "İsveç'in her noktasından veriler değerlendirildi.

Sonuca öldükleri zamanki ayak numaralarını ölçerek ulaşıldı. Gördük ki küçük ayaklılar daha uzun yaşamaktadır" dedi.

Dr. Biors, ayak numarasıyla insan ömrünün tahmin edilebilirliğini ortaya koyduklarını belirtti.

Yapılan çalışmalarda ayak numarasına göre yaşam süresi şu şekilde çıktı:

KADINLAR İÇİN
36 Numara – 64-69 yaş
37.5 Numara – 70-76 yaş
38 Numara – 77-82 yaş
40 Numara – 78-84 yaş
42 Numara – 73-75 yaş
44 Numara – 70-72 yaş
45 Numara – 67-70 yaş
46.5 Numara – 66-69 yaş

ERKEKLER İÇİN
37.5 Numara – 63-66 yaş
38.5 Numara– 64-69 yaş
40 Numara – 66-69 yaş
42 Numara – 67-72 yaş
43 Numara – 72-75 yaş
44 Numara – 73-77 yaş

DOĞRU AYAKKABI NASIL SEÇİLMELİ?
Ayak yapısının kişiden kişiye göre değişmesi nedeniyle sağlıklı ayakkabı seçiminin kişisel tercihlere ve ayak yapısına bağlı olduğunu dile getiren Dr. Biors, sağlıklı ayakkabı seçimi için de bazı önerilerde bulundu ve “Bunlardan en önemlisi doğru boyuttur” açıklamasında bulundu.

1- Doğru boyut: Ayakkabı, ayaklarınıza tam olarak uygun olmalıdır. Ayak parmaklarınızın ucu ile ayakkabının ucu arasında yaklaşık bir parmak boşluk olmalıdır. Ayakkabıyı giyerken sıkıntı veya baskı hissetmemelisiniz.

2- Konfor: Ayakkabıyı giydiğinizde hemen rahat hissetmelisiniz. Ayakkabının iç kısmı yumuşak olmalı ve ayağınızı desteklemelidir. Ayak tabanınızı destekleyen ve doğal şeklini takip eden bir taban seçmek önemlidir.

3- Malzeme: Nefes alabilir ve esnek malzemeler tercih edilmelidir. Deri gibi doğal malzemeler tercih edilebilir, çünkü bu malzemeler ayak sağlığını koruyabilir ve ayakları terletmeyebilir.

4- Destek: Ayakkabı, ayak bileğinizi ve ayak tabanınızı desteklemelidir. Özellikle ayaklarınızda ağrı veya rahatsızlık varsa, ayak yapınıza uygun destek sağlayan bir model seçmek önemlidir.

5- Kullanım amacı: Ayakkabıyı ne amaçla kullanacağınızı göz önünde bulundurun. Spor yaparken veya uzun süre ayakta dururken giyeceğiniz ayakkabılar, farklı destek ve özelliklere sahip olabilir.

6- Deneme: Mümkünse, ayakkabıyı satın almadan önce deneyin ve farklı modelleri karşılaştırın. Ayakkabıyı denediğinizde yürüyüş yapın ve rahatlığını test edin.

Kaynak:HABER MERKEZİ