Fiyatlar ve kredi faizleri uçtu! Konut alımında eskiye dönülüyor

Fiyatlar ve kredi faizleri uçtu! Konut alımında eskiye dönülüyor
Konut fiyatlarının fahiş oranda artması, konut kredi faizlerindeki yüksek artış, emlak alım satımında yeni bir dönemi başlatıyor. Eskiden de uygulanan bu yöntemle vatandaşlar, konut alabilmenin yollarını arıyor. İşte konut almanın yeni yöntemi…

Konut fiyatlarındaki artışa kredi faizlerindeki artış da eklenince gayrimenkul satışları neredeyse durdu. Evini satmak isteyenler müşteri bulamazken, ev almak isteyenler de yüksek fiyatlar ve kredi faizleri nedeniyle hayalini gerçekleştiremiyor.

Emlak sektöründeki bu durgunluk piyasada yeni bir dönemi başlattı. Özellikle büyükşehirlerde evler artık otomobil, arsa, dükkan karşılığı 'takas' yöntemiyle de satılabilecek. Yeni dönemde internet sitelerindeki takaslı ev ilanlarının yaygınlaştığı da dikkat çekiyor.

Konut kredilerinin 0.69'lardan yüzde 3'lerin üzerine konut kredilerinin kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan emlakçılar, araç ile ya da başka bir ev veya arsa ile takas etmek isteyenlerin olduğunu söyledi. Emlakçılar, “Eskiden biz afiş astıktan sonra telefonlar susmazdı, şimdi ise yazılar camlarda soluyor" dedi.

Artan fiyatlar ve krediler yüzünden yaklaşık 6-7 aydır neredeyse hiç göstermedikleri ev ilanları olduğuna dikkat çeken emlakçılar, son günlerde takas yöntemi ile daha fazla satış yaptıklarını kaydetti.

Takas yöntemine 35 yıldır rastlamadıklarını ifade eden emlakçılar, bu yöntemin piyasayı biraz canlandırdığını bildirdi.

Emlakçılar, sektörün hareketlenmesi için en azından ilk defa gayrimenkul alacaklara kamu bankalarından uygun faiz oranıyla kredi fırsatının sunulması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ