E-sigarada uranyum ve kurşun tehdidi

E-sigarada uranyum ve kurşun tehdidi
ABD’de yapılan bir araştırma, elektronik sigara kullananların idrarında yüksek miktarda uranyum ve kurşun bulunduğunu tespit etti. Uzmanlar, kurşun ve uranyum gibi ağır metallerin özellikle gelişim dönemindeki gençleri tehdit ettiğini vurguluyor

Yapılan bir araştırma elektronik sigaraların bir zararını daha gözler önüne serdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, düzenli olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında, daha az kullananlarla kıyaslandığında yüzde 30 oranında daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulundu.

Araştırmacılar, 13 ila 17 yaş aralığındaki 1607 genç üzerinde yürüttükleri çalışmada, elektronik sigara kullanım sıklığı ile kandaki toksik metal seviyeleri arasında bir bağlantı olup olmadığını inceledi. Elde edilen bulgular, ‘nadiren’ kullanım bildiren gençlere kıyasla, ‘aralıklı’ kullanım bildiren gençlerde kurşun seviyesinin yüzde 40, ‘sık’ kullanım bildiren gençlerde ise yüzde 30 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLERİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR
İdrar örneklerinde yapılan analizler, sık elektronik sigara kullanan gençlerde, nadiren kullananlara göre uranyum seviyelerinin iki kat fazla olduğunu gösterdi. Özellikle tatlı aromaları tercih eden gençlerin idrarında, mentol veya nane aroması tercih edenlere göre uranyum seviyelerinin yüzde 90 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, ergenlik döneminde elektronik sigara kullanımının, gençlerin beyin ve organ gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilecek metallere maruz kalma riskini artırabileceğini belirtiyor. Gençler arasında yapılan anketlerde, yüzde 33’ünün mentol, yüzde 50’sinin meyve, yüzde 15’inin tatlı ve yüzde 2’sinin diğer aromaları tercih ettiği kaydedildi.

Uzmanlar, kurşun ve uranyum gibi ağır metallere maruz kalmanın, gençlerin gelişim dönemlerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu metallerin, davranış bozuklukları, solunum komplikasyonları, kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği vurgulanıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ