Dolarda deprem yaratacak gelişme! İkinci KKM mi geliyor?

Dolarda deprem yaratacak gelişme! İkinci KKM mi geliyor?
Prof. Dr. Emre Alkin, ekonomi yönetiminin seçimlere kadar 'durumu idare etme' adına KKM'ye benzer yeni bir adım atabileceğini ileri sürdü. Alkin, "Sanıyorum bir yıl önce yapılması uygun olan ama yapılmayan "süper bono" hamlesi gelebilir" dedi

İktidarın 2021 yılının sonunda, ani kur artışlarını kontrol altına almak amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının benzeri bir ekonomi modelini seçim öncesinde yeniden devreye sokacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Türkiye'de 1970'li yıllarda hayata geçirilen Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) uygulaması, ülke ekonomisine uzun yıllar büyük zararlar vermiş, DÇM'nin son ödemesini yapan dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ilerleyen yıllarda benzer uygulamalardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

AKP'nin ekonomi politikaları nedeniyle Türk ekonomisi kötüye giderken, 2021 yılının son çeyreğinde büyük bir döviz krizi yaşandı. AKP, dolar kurunu kontrol etmek adına 21 Aralık 2021'de son çare olarak Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını gündeme getirdi.

KKM'nin duyurulduğu gece, dolar kuru tarihi zirvesini yaparak, 17.15 liraya yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKM açıklamasının ardından dolar kuru hızla 6 lira birden düştü ve 11.41 liraya kadar geriledi. Ancak, geçen süre içinde dolar kurundaki yükseliş, KKM'ye rağmen durdurulamadı ve dolar/TL kuru güncel olarak 32 lirayı aştı.

8 Haziran'da göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ekonomi modelinde köklü değişikliklere odaklanırken, aynı zamanda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında tasfiye sürecini başlattı. KKM, 28 haftadır kesintisiz bir şekilde eriyerek, 139 milyar dolarlık zirvesinden 78 milyar dolara kadar düşüş gösterdi.

Bu gelişmelerin ardından, 31 Mart seçimleri öncesinde dolar sahiplerini yakından ilgilendiren bir iddia ortaya çıktı.

YENİ BİR KKM VAKASI MI?
Topkapı Üniversitesi Rektörü ve Ekonomi Gazetesi yazarı Prof. Dr. Emre Alkin, KKM uygulamasına benzer yeni bir adımın atılacağını belirterek, AKP'nin seçimler öncesinde piyasalara müdahale olasılığına dikkat çekti.

Alkin, ekonomi yönetiminin serbest piyasadan nakit döviz alımını durdurma konusunda adım atamamasına vurgu yaparak, bu durumun 'süper bono' hamlesiyle ele alınabileceğini belirtti. Alkin, alınacak kararın dolar kuru üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Eğer döviz kurları kontrol altına alınamazsa, Bakan Şimşek'in eleştirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına benzer bir adım atılabilir. Sanırım bir yıl önce yapılması gereken ancak gerçekleştirilmeyen 'süper bono' hamlesi şimdi gündeme gelebilir. Belki de bu sayede 'Politika faizlerini artırmadan durumu düzelttik' denilebilir; ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, böyle bir adımı atar mı, bilemiyorum."

"2021’DEKİ SENARYONUN BENZERİ GERÇEKLEŞİRSE İLK OLACAK"
Son iki haftada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından günlük ortalama 800 milyon dolarlık satışın gerçekleştirilmesi, arka kapı müdahalelerine devam edilmesi ve dolar kurunun hızla yükselmesi, piyasalarda büyük bir endişe oluşturdu. Prof. Dr. Alkin'in "KKM benzeri" ifadeleri ve yeni uygulamaya dair ortaya attığı iddialar, KKM'nin açıklandığı tarihte dolar kurunda yaşanan hızlı düşüşü anımsattı.

Günümüzdeki dolar/TL paritesi, 21 Aralık 2021'deki seviyelerin iki katı kadar yükseldiğinden, benzer bir açıklama karşısında paritedeki düşüşün de aynı oranda olabileceği düşünülüyor. Bu senaryo gerçekleşirse, Türkiye tarihinde görülen en sert düşüş yaşanmış olacak.

Ancak şu an için sadece iddia mahiyetinde olan bu konuşmaların, ekonomi yönetimi tarafından hayata geçirilip geçirilmeyeceği, ilerleyen günlerde ortaya çıkacaktır.

Kaynak:HABER MERKEZİ