Dikkat! Bu trend ölüme yol açabilir

Dikkat! Bu trend ölüme yol açabilir
Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için günlük 2,5 lire su içmeyi tavsiye ediyor. Birçok insan bu kaideyi yerine getirebilmek için günlük hayatında yanında çeşitli materyallerden üretilmiş su şişleriyle dolaşıyor. Ancak uzmanlar, moda haline gelen bu akımın ölüme bile yol açabileceğini vurguladı

Uzmanlara göre bazen bir su şişesine bağlanmak, sıvı alımı konusunda takıntıya yol açabilir ve bu da aşırıya kaçılırsa ciddi sağlık sonuçları doğurabilir.

Rochester, Minnesota'daki Mayo Clinic'te nefrolog olan Dr. Kambiz Kalantari bu konuda, "Böbreklerinize aşırı yük bindirmek kolay değil. Fakat insanların içme suyuna takıntılı olduğu durumlar da var. Böbrekleri zorlayan 10, 15 litreden bahsediyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Odatv'de yer alan habere göre, bir kişinin bir günde içmesi gereken su miktarı, kişinin sağlığı, kilosu, konumu ve günlük aktivite türleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebiliyor. Ulusal Tıp Akademisi, erkekler için günde 3,7 litre ve kadınlar için 2,7 litre su öneriyor; bu, gün boyunca tüm yiyecek ve içeceklerden su alımı anlamına geliyor.

MAYO CLİNİC'İN TAVSİYESİ GÜNDE 8 BARDAK
Mayo Clinic'e göre günde 8 bardak (1,9 litre) su içmek, hatırlanması kolay olan ve genellikle kişiyi iyi bir sıvı seviyesinde tutan bir ölçü. Klinik, bazı kişilerin daha az içmeye ihtiyaç duyabileceğini, bazılarının ise daha fazla içmeye ihtiyaç duyabileceğini ekliyor.

Kalantari, "Egzersiz yapmayı veya açık havada ısıya maruz kalmayı planlamıyorsanız, susadığınızdan daha fazla su içmeye veya yanınızda su şişesi taşımaya kendinizi zorlamanıza gerek yok, bu da ter nedeniyle sıvı kaybına neden olabilir" diyor.

Kişinin çok fazla su içmesi durumunda çoğu durumda böbreklerin fazla sıvıyı dışarı atacağını ve bunun da kişinin çok fazla idrar yapmasına neden olacağını ekliyor. Böbrekler, böbrek hastalığı gibi kronik bir durumdan veya aşırı yüklenmeden dolayı fazla suyu dışarı atamıyorsa, o zaman sorunlar ortaya çıkar ve kritik durumlarda hastaneye gitmeyi gerektirebilir.

Kalantari, kişinin o gün yeterince yemek yememesi durumunda böbreklerin atabileceği sıvı miktarının da sınırlı olduğunu söyledi.

Los Angeles'taki Cedars-Sinai'de dahiliye uzmanı Dr. Ryan Bober, çoğu insan için 10 saat içinde iki adet 1,2 litrelik su şişesini doldurmaya yetecek kadar su içmenin, dehidrasyon ve aşırı hidrasyonu önlemek adına güvenli bir aralık yaratacağını söylüyor.

Bober, “Gerçekten susama mekanizmanızın çok fazla olmadığı bir noktaya gelmeye başlarsanız, şişede kalan su konusunda sorun yaşamaya başlarsınız. Suyu kolayca yutuyorsunuz - o zaman kendinizi aşırı hidrasyon aralığına itmişsinizdir" diyor

BÖBREKLER FAZLA SUYU BİRKAÇ GÜNDE DIŞARIYA ATIYOR
Su zehirlenmesi, fazla sıvının terleme veya idrarla giderilemeyeceği kadar fazla sıvı olduğunda ortaya çıkar ve kandaki sodyum seviyesinin normal aralığın altında olduğu bir durum olan hiponatremiye neden olur.

Bober, aşırı idrara çıkmanın yanı sıra, su zehirlenmesinin semptomlarının arasında sinirlilik, uyuşukluk, daha kolay dikkatin dağılması veya kafa karışıklığı, kusma, mide bulantısı ve çoğu kritik vakada nöbetler, komalar ve hatta ölümün yer alabileceğini söyledi.

Tipik olarak, kısa sürede çok fazla su içmekten veya birkaç gün içinde saatte 2 ila 3 litre veya günde 10 litre gibi çok fazla su içmekten kaynaklanan hafif aşırı hidrasyon vakaları için Bober, böbreklerin birkaç gün içinde fazla suyu dışarı atacağını ve kişi çok fazla su içmeyi bıraktıktan sonra sorunun çözüleceğini söyledi.

Aktris Brooke Shields, Eylül ayında çok fazla su içmekten dolayı nöbet geçirdiğinde bu durumu yaşadı. Shields hastaneye gitti ve burada kendisine düşük kan sodyumu teşhisi konuldu ve doktor tarafından bir tedavi planı önerildi.

Araştırmacılar ayrıca Mart 2022'de yapılan bir araştırmaya göre dövüş sanatçısı ve aktör Bruce Lee'nin hiponatremiden öldüğü iddiasının ortaya atıldığını gösterdi. Raporda, aktörün "yüksek kronik sıvı alımı", susuzluğu artırabilecek esrar kullanımı ve böbrekleri etkileyebilecek reçeteli ilaç ve alkol alımına değiniliyor.

KİLO KAYBINA YARDIMCI
Sıvı alımını sürdürmek, idrar ve sindirim yolları ile kalbe kan pompalayan dolaşım sistemi gibi vücut fonksiyonlarının sorunsuz çalışmasını sağlamak için önemli. Sıvı alımı ayrıca daha enerjik hissetmenize, ruh halinizi iyileştirmenize, dikkat süresini ve kısa süreli hafızayı güçlendirmenize yardımcı olabilir.

Çoğu zaman daha fazla su içmek kilo kaybı için belirlenen bir hedef. Bober, ölçülü olarak yemekten önce su içmenin insanların daha tok hissetmelerine neden olabileceğini ve bunun sonucunda daha az yemek yemelerini sağlayacağını söyledi.

Bober, susadığında su içmenin dopaminle ilgili yolları harekete geçirebileceğini ve insanlara zevkli bir tepki verebileceğini söylüyor. Ancak ölçülü olunmadığı takdirde, iyi hissettiren kimyasal maddelere aşırı güvenmek, su alımında artışa ve aşırı hidrasyona yol açan faktör olabilir.

Ayrıca, sosyal izolasyon veya kronik stres ve kaygı gibi zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkisi olabilecek durumlarda, aşırı sıvı alımına yakın seviyelerde bile zevk tepkisinin hala etkinleştirilebileceği şekilde değişebileceğini ekliyor.

Bober, duygusal destek sağlayan su şişesinin avantajları olduğunu ancak içme suyunun bile ölçülü olması gerektiğini ve yeniden kullanılabilen şişenin düzenli olarak temizlenmesi gerektiği konusunda uyardı.

Kaynak:HABER MERKEZİ