Derneklerde beyanname için son gün uyarısı

Derneklerde beyanname için son gün uyarısı
Sarayönü Kaymakamlığı Dernekler Büro Şefliğinden yapılan açıklamada Sarayönü’nde faaliyet gösteren derneklerin yılda bir kere vermek zorunda oldukları dernek beyannamelerinin 30 Nisan 2024 tarihine kadar DERBİS üzerinden bildirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Sarayönü Kaymakamlığı Dernekler Büro Şefliği Memuru Ramazan Kestek, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 19. maddesine göre dernekler, yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve giderini gösteren beyannameleri her yıl Nisan ayı sonuna kadar mülki amirliğe vermekle yükümlü olduklarına dikkat çekti.

Derneklerin 30 Nisan’a kadar beyannamelerini Dernekler Bilgi Sistemi’ne (DERBİS) girmesi gerekiyor. Sistemi kullanamayanların ise Sarayönü Kaymakamlığı Dernekler Büro Şefliğine müracaat etmesi gerekiyor.

Belirlenen süreler içerisinde beyanname vermeyen derneklere ağır para cezaları uygulandığına dikkat çeken Ramazan Kestek yaptığı açıklamada, “Dernekler Kanunun 19’ncu maddesine göre dernekler, yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar Mülkî İdare Amirliğine vermekle yükümlüdürler.

Beyanname vermeyen veya kanunda belirtilen süre sona erdikten sonra bildirimde bulunan dernek yöneticileri, anılan kanunun 32’nci maddesi çerçevesinde 8.322,00 TL idari para cezası uygulamasıyla karşılaşacağından, derneklerin 2023 Yılı Dernek Beyannamelerini, 30 Nisan 2024 tarihine kadar Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden bildirmeleri gerekmektedir. Yasal sürenin sonuna yaklaştıkça DERBİS sistemi üzerinde yoğunluk artacağından, aksaklıkların yaşanmaması için son günü beklemeksizin beyannamelerin bildirilmesi dernek yöneticilerinin menfaatine olacaktır” dedi.