‘Ata tohumlarının’ ürünleri alınıyor

‘Ata tohumlarının’ ürünleri alınıyor
Sarayönü Belediyesi’nin uygulamaya aldığı Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen ata tohum projesinde çoğaltılacak ilk tohumların gelişim süreci devam ediyor. Ata tohumlardan üretilerek toprakla buluşturulan sebzeler...

Sarayönü Belediyesi’nin uygulamaya aldığı Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen ata tohum projesinde çoğaltılacak ilk tohumların gelişim süreci devam ediyor. Ata tohumlardan üretilerek toprakla buluşturulan sebzeler olgunluğa ulaşarak tohum vermeye başladı. Başkan Solak, gelişimi yerinde incelendi.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ve Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman, ürün alınmaya başlayan ata tohum deneme alanında incelemelerde bulundu.

İnceleme ve denetleme ekibi, ata tohum bitkilerinin yetiştiriciliğini yapan Belediye Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver’den bilgi aldı.

Başkan Nafiz Solak, şu ana kadar 130 civarında farklı sebze ve tarla bitkileri ata tohum çeşidinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Solak, tat ve aroma yönüyle halkımız tarafından beğeni görecek olan ata tohumlarında yapılacak bilimsel araştırmalarla sağlık açısından en değerli olanları seçilerek çoğaltımına devam edileceğini ifade etti.

Solak, şunları kaydeti:

“Bahçe bitkileri ve tarla bitkileri ayrı yetişiyor. Şu anda meyve dönemindeler. Bazı salatalık çeşitlerinde tohum alınmaya başladı. Tarla bitkilerinden mısır, fasulye, bezelye, börülce çeşitleri var. Bahçe bitkilerinde kavun, salatalık, domates, bamya, patlıcan, biber, karpuz, kabak çeşitleri var. Toplamda 70 adet ürün sırası var. Olgunlaştıkça tohumlarını alıyoruz.”

Organik yetiştiriliyor

Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman da şu ana kadar bitkilerin gelişiminin istedikleri şekilde devam ettiğini bildirerek şöyle konuştu:

“Bitkilerimiz organik çiftlik gübresiyle gübrelenmiştir. Bitkilerimize herhangi bir kimyasal ilaç veya gübre uygulanmayacak olup, halkımıza tohum ve fidelerimizi en doğal şekliyle sunacağız. Tohum toplama uzun vadeli bir süreç olmakla birlikte, gelecek yıllarda ata tohum bankamızın genetik çeşitliliğini çok daha fazla zenginleştireceğiz. Yazlık bitkilerle birlikte birçok kışlık sebze ve tarla bitkisini de Ata Tohum Merkezimize kazandırdık.

Sarayönü İlçemizin iklimi özellikle topladığımız bu yazlık bitkilerin yetiştiriciliğine ve tohum üretimine son derece uygun olup bölgemize adaptasyonu konusunda herhangi bir problem teşkil etmeyeceğini düşünmekteyiz. Yöresel ata tohum ve bitkilerin yanında özellikle Konya ve Sarayönü bölgemize uygun, tat ve aroma bakımından eşsiz ata tohumlarımızı halkımıza ulaştırmanın milli ve yerli bir şuurla gelecek nesillerimize bırakılacak en büyük miras olacak projemizi devam ettirmekteyiz.”