Yumurta fiyatları düşüyor

Yumurta fiyatları düşüyor
Geçtiğimiz ay yüzde yüzü geçen zamlarla, 15 lirayı geçen yumurtanın ateşi tekrardan düşmeye başladı. Sektör temsilcileri fiyatların kısa sürede eski seviyesine ineceğini belirtiyor.Yumurta Üreticileri aylık yumurta fiyatları...

Geçtiğimiz ay yüzde yüzü geçen zamlarla, 15 lirayı geçen yumurtanın ateşi tekrardan düşmeye başladı. Sektör temsilcileri fiyatların kısa sürede eski seviyesine ineceğini belirtiyor.

Yumurta Üreticileri aylık yumurta fiyatları verilerine göre, yumurtanın üretici fiyatı, geçen ayın ikinci haftasında ortalama 23 kuruşken, yaklaşık bir ay içinde yüzde yüzden fazla artış gösterdi ve aralık ayının ikinci haftasında ortalama 50 kuruşa çıktı. Bu hafta itibarıyla ise yumurta fiyatı ortalama 35 kuruşa geriledi. Yumurta üreticisi şirket yetkilileri, geçen yıl çeşitli ülkelerde görülen kuş gribi nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini, bu durumun oluşturduğu zararın bu yıl da giderilemediğini söyledi. Yetkililer, yumurtada üretici fiyatlarının yaz aylarında 15 kuruşa kadar düştüğüne, ancak maliyetin 25 kuruş olduğuna işaret ederek, bu dönemde birçok firmanın battığını, üretime devam eden firmaların da tavuklarını gençleştiremedikleri için sorun yaşadıklarını aktardı. Yumurta üreticisinin bu yıl boyunca zararına satış yaptığını belirten yetkililer, "OHAL nedeniyle iflas erteleme durduruldu, ancak üreticilerin bazıları battı. Bu sene son bir aya kadar sektörde üretim artışı yoktu. Yaklaşık 30 ülkede görülen kuş gribi nedeniyle bazı ülkelerin yumurta ticareti durdu. Türkiye bu ülkelerden boşalan pazarlara girmeye başladı. Örneğin Ukrayna ve İran'dan boşalan pazarlara girdik, ihracatımız arttı. Bu nedenle iç piyasada arz azaldı ve fiyatlar kısa sürede yükseldi" diye konuştular.