“Yeteneklere uygun bölümler seçilmeli”

“Yeteneklere uygun bölümler seçilmeli”
Sarayönü İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, üniversite tercih sürecini kolaylaştırmak için öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Şişman öğrencilerin yeteneklere uygun bölümleri tercih etmesi konusunda uyardı.YKS sonuçlarının...

Sarayönü İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, üniversite tercih sürecini kolaylaştırmak için öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Şişman öğrencilerin yeteneklere uygun bölümleri tercih etmesi konusunda uyardı.

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite adayları için büyük önem taşıyan tercih süreci başladı. ÖSYM'nin belirttiği takvime göre 5- 13 Ağustos tarihleri arasında üniversite adaylarının tercih bildirimlerini yapmaları gerekirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangın ve sel felaketleri sebebiyle 5-13 Ağustos olarak belirlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2021 tercih tarihlerini uzatma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Perşembe günü başlayan YKS tercihleri 20 Ağustos saat 23:59'a kadar üniversite tercihlerini adaylar gerçekleştirebilecek.

 

‘Öğrencilerin 24 tercih hakkı bulunuyor’

İbrahim Şişman, üniversite tercih sürecini kolaylaştırmak için öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Şişman, “28 Temmuz 2021 tarihinde 2021 YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte, tercih işlemleri başladı. YKS tercihi yapacak öğrencilerimiz Koronavirüs salgının etkileri ile YKS de uygulanan birtakım değişiklikler göz önünde bulundurulmalı, bu durumun başarı sıralamalarına yansıyacağı unutulmamalı ve tercihler geniş aralıklı tutulmalıdır. Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan biri; lisans tercihlerinde başarı sıralamalarını dikkate alarak tercihlerin geniş aralıklı yapılmasıdır. Ön lisans tercihlerinde ise sıralamalarını dikkate alacakları gibi puanlarını da dikkate alarak sıralamalarını yapabilirler. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus; başarı sıralaması şartı olan programlardır. Bunlar; Tıp, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik, Eczacılık, Diş Hekimliği programlarıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus da, özel şartlar ve koşullardır. Kılavuzda belirlenen şartlar ve koşullar bölümden bölüme göre değişmektedir. Bu sebeple karar vermeden önce kılavuzu çok iyi incelenmeli ve okunmalıdır. Öğrencilerin 24 tercih hakkı bulunmaktadır, tercihlerini oluştururken alanında uzman kişilere danışmaları ve destek almaları gözden kaçan küçük bir hatanın tespit edilmesi ve giderilmesinde büyük önem arz etmektedir.  Gerek pandemi gerek eğitim imkanlarından dolayı bazı öğrenciler tekrar YKS’ye hazırlanmak istemiyor ve yanlış tercihler ile yanlış bölümlere yönelebiliyorlar. Fakat üniversite eğitimi bittikten sonra da bu yolculuk hayatın sonuna kadar devam edecek, seçilen meslek okunan alan ile ilişkilendirilecek. Bundan dolayı öğrenciler kendilerine uygun, hayal ettikleri alanlar için mücadele edip hazırlanmalıdırlar. “İfadelerini kullandı.