Yem zamlanıyor süt fiyatı yerinde sayıyor

Yem zamlanıyor süt fiyatı yerinde sayıyor
Süt üreticileri, ulusal süt konseyinden zam haberi beklerken, çıkan karar şok etkisi yarattı.Ekim, Kasım ve Aralık ayı çiğ süt destek primi litre başına 40 kuruş olacak. Çiğ süt referans fiyatı yıl sonuna kadar yine 2 lira...

Süt üreticileri, ulusal süt konseyinden zam haberi beklerken, çıkan karar şok etkisi yarattı.

Ekim, Kasım ve Aralık ayı çiğ süt destek primi litre başına 40 kuruş olacak. Çiğ süt referans fiyatı yıl sonuna kadar yine 2 lira 30 kuruş kalacak. Aralık ayında 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatı belirlenecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt fiyatını artırmak yerine Ekim-Kasım- Aralık ayları için çiğ süt destekleme priminin 40 kuruş olarak uygulanmasını kararlaştırdı. Çiğ süt fiyatı ise 31 Aralık’a kadar litre başına 2 lira 30 kuruş kalacak. Aralık ayında, 1 Ocak 2021 tarihinde geçerli olacak çiğ süt fiyatı belirlenecek.

Fiyat artışı 2021’e bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı sanayicilerle ve market zincirlerinin yöneticileri ile yaptığı toplantıda “Çiğ süt fiyatını artıracağız ama siz süt ve süt ürünlerine zam yapmayın” denildi. Sanayiciler ve market zincirleri bu teklife olumlu bakmadı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı bürokratları toplantı sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığına giderek durumu anlattı. “Enflasyonu artırır” gerekçesiyle çiğ süt fiyatının artırılmasına karşı çıkan Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri çiğ süt referans fiyatının artırılması yerine primin artırılmasını istedi. Tarım ve Orman Bakanlığı bunun üzerine yıl sonuna kadar çiğ süt destekleme priminin litre başına 40 kuruş olmasını kararlaştırdı. Alınan karara göre, Ekim, Kasım ve Aralık ayı çiğ süt destek primi litre başına 40 kuruş olacak. Çiğ süt referans fiyatı yıl sonuna kadar yine 2 lira 30 kuruş kalacak. Aralık ayında 1 Ocak 2021’den geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatı belirlenecek.

Yem zamlanıyor süt fiyatı yerinde sayıyor

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, “Bu gidişat, sürdürülebilir bir gidişat değil. Süt fiyatları ivedilikle yeniden düzenlenmelidir” dedi

Ceran, hayvanların yem fiyatlarına sürekli gelen zamlar karşısında 2020 yılında çiğ süt fiyatlarında hiç düzenleme yapılmaması çiftçiyi isyan noktasına taşıdığını söyledi.

Ceran, “Kasım 2019'da çiğ süt fiyatı 2 bin 300 diye açıklandı. Bir dönem 1 litre süt satıp 1 kilogram 250-300 gram yem alabiliyorduk. Şimdi 1 kilogram 50 gram civarında yem alınıyor. Geçen yıl saman 40 kuruştu, şimdi 80 kuruş oldu.

Yem fiyatlarındaki artış, ülkemizde hayvancılık yapanların büyük sorunu haline geldi. Dolar oynadıkça yem fiyatı zıplıyor. Çiğ süt fiyatı yerinde sayıyor. 1 Ocak 2020 tarihinden beri çiğ süt fiyatına zam yapılmadı. Ulusal Süt Konseyi bir an önce çiğ süt fiyatını yeniden ayarlamalıdır” şeklinde konuştu.