Yargıda şipşak karar dönemi

Yargıda şipşak karar dönemi
Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yapılan değişiklikle “Seri Muhakeme Usulü” yönetmeliği 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulamaya girdiCeza Muhakemesi Kanunu’nda 24 Ekim 2019’da yapılan değişiklikle gündeme gelen, yargılamanın...

Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yapılan değişiklikle “Seri Muhakeme Usulü” yönetmeliği 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulamaya girdi

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda 24 Ekim 2019’da yapılan değişiklikle gündeme gelen, yargılamanın kısa sürede bitirilmesini amaçlayan “Seri Muhakeme Usulü”nün 1 Ocak 2020 itibariyle uygulanmaya başlamasının ardından ilk kararlar gelmeye başladı. Ceza konusunda, görevli savcılarla şüpheliler arasında anlaşma yoluna gidilerek davaların hızla bitmesini öngören “Seri Muhakeme Usulü” kapsamında İstanbul Adalet Sarayı’nda 5 dosya karara bağlandı.

Bir günde karara bağlandı

Şüpheliler için barodan avukat isteyen savcılık avukat huzurunda önce şüphelilere bu yeni kurulan müessese hakkında bilgilendirme yaptı. Savcının şüphelilere teklif ettiği hükmü yazılı bir şekilde sunmasının ardından şüphelilerin bu teklifleri kabul etmesi ve tutanağı imzalamalarıyla daha sonra savcı her bir şüpheli için hazırladığı talepname yazılarını ilgili mahkemelerine göndererek “Seri Muhakeme Usulü”nün uygulanmasını istedi. Beş şüpheli için aynı gün mahkeme açılarak şüpheliler avukat eşliğinde dinlendikten sonra mahkeme savcının belirlediği ceza ve yaptırımlar doğrultusunda hüküm kurdu. Beş şüphelinin dosyası bir gün içerisinde karara bağlandı.

Savcılık kaynakları teklifleri kabul etme oranının çok yüksek olduğunu belirterek yarım saat gibi bir sürede işlemlerin tamamlanarak hükmün kurulduğunu, bu usulün mahkeme, Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi’nin iş yükünü azalttığını belirtti.

Hangi suçları kapsıyor?

Seri Muhakeme Usulü şu suçları kapsıyor: “Hakkı olmayan yere tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun, Orman Kanunu, Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makineleri Hakkında Kanun ile Kooperatifler Kanunu’nda bazı maddeler.”