Yağışlar Ova'ya bereket getirdi

Yağışlar Ova'ya bereket getirdi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ö.Fatih Karça, 2016-2017 yılı kış mevsiminin ve ilkbahar aylarının yağış açısından çok verimli ve bereketli geçtiğini söyledi.Geçen yıl ve daha önceki yıllarda özellikle iç Anadolu Bölgesi...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ö.Fatih Karça, 2016-2017 yılı kış mevsiminin ve ilkbahar aylarının yağış açısından çok verimli ve bereketli geçtiğini söyledi.

Geçen yıl ve daha önceki yıllarda özellikle iç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ciddi bir yağış açığı söz konusu olduğunu hatırlatan Karça, ''Yeraltı sularımızda büyük bir oranda çekilmeler mevcuttu. Örneğin 2016 yılının ekim ayından son yağışlar kar yağışları gelinceye kadar geçen yaklaşık 2,5 aylık sürede 16.6 mm'lik bir yağış mevcuttu. Bu yağışta tabii bir defada değil parçalı olarak çok az yağan bir yağmurdu. Yaşanan bu yağış azlığından dolayı sonbaharda ekim yapan çiftçilerin ekim yaptığı kuru tarım alanlarında ürün çıkışları istenildiği gibi olmadı'' dedi.

Yağışlar hububat üretimine olumlu katkı yapacak

Bu yılın çiftçilerimiz açısından bereketli bir yıl olacağını beklediklerini belirten Karça, şunları söyledi: ''Ocak ve Şubat aylarında son yılların yağış ortalamasının üzerinde bir kar yağışı olması son gelen yağmurlarla birlikte şuandaki durum çok iyi gitmektedir. Hububatta sonbahar çıkışları iyi olmasa da kar sularının toprak içine nüfuz etmesiyle tohum etrafında yeterli su sağlandı. Sonra hem toprak sıcaklığının artmasıyla ilkbahar aylarında tohumların çimlenmesi ve çıkışları çiftçimizin yüzünü güldürdü.

Şu anda hububatta çıkışlar kim yerlerde 15-20 cm e kadar ulaştı. Bundan sonra hububat gelişimi daha da hızlı olacaktır. İnşallah Mayıs ayında da bu yağışlar devam ederse çiftçilerimiz için bereketli ve bol mahsullü bir yıl geçirmemiz mümkün olacaktır''